ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ρήγμα λόγω συνένωσης πανεπιστημίου-ΤΕΙ

Εικόνα του άρθρου Ρήγμα λόγω συνένωσης πανεπιστημίου-ΤΕΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2018, 15:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-ΤΕΙ Ηπείρου έχει προκαλέσει ρήγματα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ρήγματα που δεν είναι καινούργια, αλλά έρχονται στην επικαιρότητα ξανά. Η πρωτοβουλία των καθηγητών που αντιτίθενται στη συνένωση εξέθεσε τις θέσεις της σήμερα που τη φέρνουν… προσεκτικά αντίθετη με την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ολοκληρωτικά με τις αντίστοιχες αρχές του ΤΕΙ, καθώς και μέλη της επιτροπής που συμφωνούν με τη διαδικασία συνένωσης.

Οι κ.κ. Κώστας Πέτσιος, Γιώργος Θυφρονίτης, Ντίνος Σιάκαρης, Νίκος Ζαφειρόπουλος, Βενετσάνος Μαυρέας είπαν εν συντομία ότι διαφωνούν με τη συνένωση, με τους παρόντες όρους, για λόγους επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς. Όλοι τους αναφέρθηκαν στην έλλειψη μελετών (μελέτης σκοπιμότητας συγκεκριμένα) και απουσίας ακαδημαϊκής αιτιολόγησης των προτάσεων, ενώ κατά περίπτωση έκαναν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και δημιουργία κενού που θα προκύψει, από την πρακτική κατάργηση των ΤΕΙ. «Είναι εκ των άνωθεν η συνένωση και τίθεται εν αμφιβόλω η αυτοτέλεια του ιδρύματος» είπε ο κ. Πέτσιος μεταξύ άλλων, διευκρινίζοντας ότι «δεν διαφωνούμε γενικά, αλλά χρειάζονται κριτήρια». Επίσης, ο καθηγητής του ΦΠΨ χαρακτήρισε περισσότερο… ευχετική την έκθεση της επιτροπής με τις προτάσεις και όχι στηριγμένη σε επιχειρήματα για την ανάγκη ιδρύσεων, καταργήσεων κ.λπ.

Ο κ. Θυφρονίτης, καθηγητής του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, πρόσθεσε ότι «ουσιαστικά καταργούνται τα ΤΕΙ και μένει κενό. Τα ιδρύματα έχουν διακριτούς ρόλους (…) Επίσης, δεν έχει γίνει αξιολόγηση τμημάτων ΤΕΙ». Ο κ. Σιάκαρης, καθηγητής του ΦΠΨ, είπε ότι οι λόγοι των αλλαγών είναι «επιστημολογικά αδόκιμοι, πολιτικά ακατανόητοι» και χαρακτήρισε την επιχείρηση της συνένωσης ως «πόλεμο κατά της αριστείας». Ο κ. Ζαφειρόπουλος, ΔΕΠ στο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών αναφέρθηκε σε ελλείψεις διδασκόντων που δεν έχουν καλυφθεί εδώ και χρόνια, τη στιγμή που ουσιαστικά προκύπτουν νέες ανάγκες λόγω των νέων τμημάτων που ιδρύονται. Τέλος, ο κ. Μαυρέας, καθηγητής της Ιατρικής, είπε ότι «παρουσιαστήκαμε σαν αντιδρώντες και είναι λάθος».

Προφανώς, η πολιτική συγκυρία ευνοεί την πιο έντονη αντίδραση διδασκόντων που σε αντίστοιχες περιπτώσεις (όπως π.χ. τα σχέδια «Αθηνά») είχαν κρατήσει πιο διακριτική στάση. Ωστόσο, το γενικό τους επιχείρημα έχει βάση, καθώς και οι ενέργειες του υπουργείου Παιδείας είναι συχνά… επαμφοτερίζουσες, ειδικά σε περιπτώσεις τμημάτων που προτείνεται να κλείσουν αλλά τελικά μένουν ανοιχτά (βλ. Ηγουμενίτσα).

Τα σπουδαία αναμένονται πλέον την Πέμπτη, οπότε και συνεδριάζει η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μέχρι στιγμής πάντως, τα συλλογικά όργανα του ιδρύματος (συνελεύσεις τμημάτων κ.λπ.) δεν είναι θετικά με τις προτάσεις συνενώσεων και «ομογενοποίησης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back