ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ χρήσης ορυκτών καυσίμων το 2023

Εικόνα του άρθρου Ρεκόρ χρήσης ορυκτών καυσίμων το 2023
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2024, 10:04
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παγκόσμια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας φτάνει σε νέο ρεκόρ για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ να κυριαρχούν τόσο στο μερίδιο όσο και στον ετήσιο ρυθμό αύξησης. Τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να στηρίζουν την ανάπτυξή τους, αντιπροσωπεύοντας το 84% του ενεργειακού τους μείγματος, αναφέρει η έκθεση Statistical Review of World Energy της βιομηχανίας την Πέμπτη.

Η αυξανόμενη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα παρά την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εμπλοκής για τη μετάβαση σε ενέργεια με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάνει τους 1,5°C, το όριο πέρα από το οποίο οι επιστήμονες λένε ότι οι επιπτώσεις όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η ξηρασία και οι πλημμύρες θα γίνουν πιο ακραίες.

Το περασμένο έτος ήταν το πρώτο πλήρες έτος αναδρομολόγησης των ρωσικών ενεργειακών ροών μακριά από τη Δύση μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022 και επίσης το πρώτο πλήρες έτος χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις που συνδέονται με την πανδημία COVID-19.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική παγκόσμια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 620 εξατζάουλ (EJ), καθώς οι εκπομπές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 40 γιγατόνους CO2.

Η έκθεση κατέγραψε μεταβαλλόμενες τάσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων σε διάφορες περιοχές. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην ενέργεια έπεσε κάτω από το 70% για πρώτη φορά από τη βιομηχανική επανάσταση.

Τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν σχεδόν το σύνολο της αύξησης της ζήτησης στην Ινδία το 2023, αναφέρει η έκθεση, ενώ στην Κίνα η χρήση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά 6% σε νέο υψηλό επίπεδο.

Αλλά η Κίνα αντιπροσώπευε επίσης πάνω από το ήμισυ των παγκόσμιων προσθηκών στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πέρυσι.

Πηγή: energyinst.org

Ακολουθούν ορισμένα σημαντικά σημεία από την έκθεση για το 2023:

  • Η παγκόσμια ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας αυξήθηκε κατά 2% το 2023 από το 2022, σε 620 EJ.
  • Η χρήση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά 1,5% σε 505 EJ, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 81,5% του συνολικού ενεργειακού μείγματος, μειωμένα κατά 0,5% από το 2022.
  • Η χρήση ορυκτών καυσίμων δεν αυξήθηκε σε καμία ευρωπαϊκή χώρα το 2023.
  • Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,5% το 2023, ελαφρώς υψηλότερα από το 2,3% της αύξησης του προηγούμενου έτους.
  • Η παραγωγή από ανανεώσιμα καύσιμα (εξαιρουμένων των υδροηλεκτρικών) αυξήθηκε κατά 13% σε νέο ρεκόρ 4.748 τεραβατώρες (TWh).
  • Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, εξαιρουμένων των υδροηλεκτρικών, ήταν 8%, από 7,5% στην έκθεση του 2022.
  • Συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 15% του παγκόσμιου μείγματος.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3