ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ράλι τιμών το 2022 στην Ήπειρο»

Εικόνα του άρθρου «Ράλι τιμών το 2022 στην Ήπειρο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2022, 20:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι τιμές των ακινήτων επηρεάζονται και στην Ήπειρο, τόσο από το  κόστος των υλικών, όσο και από την ενεργειακή κρίση που επιταχύνθηκε από  τον πόλεμο στην Ουκρανία.  Η Pricefox σε έρευνά της αναφέρει μια ακόμα  παράμετρο, ότι η «κατεδάφιση» της οικοδομικής δραστηριότητας την  τελευταία δεκαετία έχει δημιουργήσει μια κατάσταση έλλειψης ακινήτων,  άρα και αύξησης τιμών. Επίσης, τα συνεχώς μειούμενα πραγματικά  εισοδήματα των πολιτών, δεν βοηθάνε…

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο 4ο τρίμηνο του 2021 οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Ήπειρο έφτασαν το  2,54%. Στα Ιωάννινα, πάντα σύμφωνα με την Pricefox, οι τιμές στα  Ιωάννινα έφτασαν τα 1.250 ευρώ το τετραγωνικό (έναντι 1.154 το 2021).

Διαβάστε ακόμα: Ιωάννινα-το ακριβό κυνήγι του ενοικίου

Οι δε τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 8,63% σε όλη την Ήπειρο, όταν όμως σταθερές (και ακριβές) στο νομό Ιωαννίνων.

Η Pricefox επισημαίνει ακόμα, στην έρευνά της, τον παράγοντα της «πράσινης προσαρμογής»: 

«Η πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι από το 2023 και μετά θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση σε εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης, προαναγγέλλει μια σειρά μεταβολών που έρχονται στην κτηματαγορά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης. Αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την σωτηρία της βιοποικιλότητας με ορίζοντα το 2030 στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα οικοδομήματα κατά 60%. Η πράσινη προσαρμογή των ακινήτων όπως είναι φυσικό, θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το κόστος κατασκευής και τα οικοδομικά υλικά ενώ παράλληλα υπάρχει η ανησυχία από τους πολίτες για τις μεταπωλήσεις και ενοικιάσεις όσων ακινήτων δεν πληρούν τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η ΕΕ».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back