Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιωάννινα: Το ακριβό «κυνήγι» του ενοικίου

Εικόνα του άρθρου Ιωάννινα: Το ακριβό «κυνήγι» του ενοικίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2022, 19:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα ενοίκια στα Ιωάννινα; Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και με απώλεια ενός σημαντικού «πελατολογίου», τους φοιτητές, τα ακίνητα στα Ιωάννινα έχουν μπει σε νέα φάση που καθορίζεται από διάφορους παράγοντες.

Αυτή η φάση έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: ότι τα ενοίκια είναι από μετρίως ως αρκετά ακριβά. Η πίεση που ασκείται στο… περιλάλητο «λαϊκό εισόδημα» είναι διαρκής και τα ενοίκια είναι μια από τις εκδοχές της. Δεν μπορεί να νοείται ως φυσιολογικό, ο βασικός μισθός να είναι 570 ευρώ καθαρά και το ενοίκιο ενός αξιοπρεπούς σπιτιού να αντιστοιχεί στο 60% του και πλέον. Ωστόσο, η αγορά «βρίσκει και κάνει», αν και πλέον η χαίνουσα ακρίβεια ίσως επηρεάσει μεσοπρόθεσμα και τις τιμές των ακινήτων.

Διαβάστε ακόμα: "Ράλι τιμών το 2022 στην Ήπειρο"

Τα τελευταία δύο χρόνια στα Ιωάννινα, μπορούν να χωριστούν –κάπως αυθαίρετα- σε δύο μέρη: Το ένα, είναι η ενοικίαση μέσω προγραμμάτων κ.λπ. σπιτιών σε πρόσφυγες. Αυτή η «αγορά» κάλυψε εν μέρει την απώλεια, τόσο της τουριστικής κίνησης, όσο και της φυγής των φοιτητών. Ταυτόχρονα κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τη διαθεσιμότητα σε δυάρια και τριάρια, στην πόλη.

Το άλλο, είναι οι φοιτητές-τριες που επανέρχονται σταδιακά από τον περσινό Σεπτέμβριο και νοικιάζουν ξανά σπίτια.

Μια τρίτη παράμετρος είναι η εξής: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και λίγο πριν ξεκινήσει το μεγάλο ράλι στις τιμές των υλικών, αλλά και μετά, αρκετά σπίτια στα Ιωάννινα ανακατασκευάστηκαν και μπήκαν ξανά σε χρήση, είτε ως επενδυτικά και «σπασμένα» σε περισσότερα διαμερίσματα, είτε για ιδιοκατοίκηση, είτε ακόμα για βραχυχρόνια ενοικίαση. Το βασικό τουριστικό προφίλ της πόλης άλλωστε που είναι αυτό της «τριήμερης απόδρασης» (και όχι του 12μηνου προορισμού…), ευνοεί αυτό το μοντέλο τουριστικής επένδυσης.

Αυτός ο συνδυασμός, της στόχευσης σε συγκεκριμένα κοινά και της σταδιακής μείωσης των προσφερόμενων ακινήτων, έχει πιέσει προς τα πάνω τα ενοίκια. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα μισθώματα που ζητούνται στα Ιωάννινα δεν είναι απλά υψηλά, αλλά είναι και πολύ αναντίστοιχα με την κατάσταση του ίδιου του σπιτιού…


Δ. Καλατζόγλου, vrespiti: «Ελλείψεις και για… σκηνικό ταινίας»


O Δ. Καλατζόγλου, υπεύθυνος του μεσιτικού Vrespiti στα Ιωάννινα, λέει στον Τύπο Ιωαννίνων ότι υπάρχει μια σημαντική ανακατάταξη στην αγορά της πόλης. «Οι τράπεζες άρχισαν να δίνουν δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια, οπότε ένα μίσθωμα μπορεί να ισούται πλέον με τη δόση και αρκετός κόσμος αποφασίζει, ή να αγοράσει ένα σπίτι, ή να ανακατασκευάσει και να επανοικοίσει κάποιο οικογενειακό ακίνητο».

Ενδεικτικό είναι αυτό που αναφέρει, για τις διαθεσιμότητες: Πριν λίγο καιρό, μια εταιρία παραγωγής ήρθε σε επικοινωνία με το μεσιτικό γραφείο, αναζητώντας ένα διαμέρισμα για να κάνει εκεί τα γυρίσματα ταινίας. Ωστόσο, ακίνητο με αυτές τις προδιαγραφές και όχι Airb’n’b (που θα αυξήσει πολύ το κόστος) είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί, αυτή τη στιγμή. Όσο για τις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών και αγοραστών, σημειώνει ότι ο κόσμος προτιμάει περιοχές που έχουν υποδομές, καταστήματα, συγκοινωνία κ.λπ. έναντι περιοχών που παραδοσιακά στα Ιωάννινα είχαν καλύτερο «προφίλ», αλλά παραμένουν χωρίς τα βασικά ζητούμενα: σούπερ μάρκετ, εστίαση, συγκοινωνία…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back