ΗΠΕΙΡΟΣ

Πώς τα πήγε η Ήπειρος στην καινοτομία το ’23; Μέτρια, με θετικά σημεία

Εικόνα του άρθρου Πώς τα πήγε η Ήπειρος στην καινοτομία το ’23; Μέτρια, με θετικά σημεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2024, 20:02
ΗΠΕΙΡΟΣ


Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφορεί την έρευνα «Regional Innovation Scoreboard». Η έρευνα για το 2023 είναι η 11η έκδοση και προσπαθεί να αποτυπώσει μια συγκριτική εκτίμηση για την έρευνα και την καινοτομία στις Περιφέρειες της ΕΕ.

Η έρευνα κατατάσσει σε τρεις ομάδες τις Περιφέρειες:

  • Στις innovation leaders, όπου βρίσκονται 36 συνολικά Περιφέρειες
  • Στις strong innovators, όπου βρίσκονται 70 Περιφέρειες
  • Στις moderate innovators, όπου βρίσκονται 69 Περιφέρειες
  • Και στις emerging innovators όπου βρίσκονται 64 Περιφέρειες.

Η Ήπειρος είναι στην τρίτη κατηγορία. Είναι 158η στην ΕΕ, με δείκτη RII 78,4.

Στην Ελλάδα, η Ήπειρος είναι σε καλή θέση: 4η.

Ωστόσο η Ελλάδα γενικώς αποτυπώνεται πολύ πίσω στους δύο τομείς της έκθεσης και καμία Περιφέρειά της δεν είναι στις δύο πρώτες κατηγορίες.

Το πραγματικά θετικό στην περίπτωση της Ηπείρου είναι ότι σε σχέση με την έκθεση του ’22, έχει ανέβει κατά 33,1 μονάδες, που είναι και η μεγαλύτερη άνοδος στην Ελλάδα.

Ένα ακόμα θετικό σημείο, είναι ότι η Ήπειρος είναι 21η στο «σκορ» της ενδοσχολικής δαπάνης για έρευνα και τεχνολογία. Επίσημα, ο όρος R&D (Research and Development) αποτυπώνει τη δουλειά που γίνεται για την απόκτηση και την εφαρμογή νέας γνώσης.

Ένα αρνητικό είναι ότι η Ήπειρος, όπως και σχεδόν όλη η Ελλάδα, δεν διαθέτει στοιχεία για το εργατικό δυναμικό που απασχολεί στην πληροφορική και τις τεχνολογίες επικοινωνίας. Το στοιχείο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υποτιθέμενη στρατηγική μετατροπής της περιοχής σε «silicon valley».

Η Ήπειρος έχει και μια πρωτιά: είναι πρώτη στην ΕΕ, μαζί με άλλες δύο ελληνικές Περιφέρειες (Δυτική και Στερεά Ελλάδα) στην καινοτομία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης, η Ήπειρος είναι στις 40 πρώτες Περιφέρειες, σε ποσοστά εργαζόμενων σε ΜμΕ.

Βέβαια, η κυβερνητική στρατηγική «ανακατανομής του πλούτου» προσανατολίζεται στην εξαφάνιση αυτού του επιχειρηματικού μεγέθους…





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back