ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πώς ψηφίζουμε: οι σταυροί προτίμησης

Εικόνα του άρθρου Πώς ψηφίζουμε: οι σταυροί προτίμησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2019, 18:29
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αφού ορίστηκαν τα 506 εκλογικά τμήματα (δείτε εδώ σε ποιο από αυτά ψηφίζετε), ιδού και η ενημέρωση για τη σταυροδοσία.

Καταρχάς, στα 293 από αυτά τα τμήματα, για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, οι εκλογείς θα ψηφίζουν στα τμήματα με την ένδειξη Α και για δημοτικές-τοπικές σε αυτά με την ένδειξη Β.

Τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα θα είναι ενιαία (με εγγεγραμμένους ψηφοφόρους έως τριακόσιους) και θα γίνουν σε ενιαίο χώρο και οι τέσσερεις εκλογές.

 Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στον Νομό Ιωαννίνων ανέρχονται σε 171.126 βασικοί εκλογείς, 493 ετεροδημότες (οι οποίοι θα ψηφίσουν μόνο στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019) και 61 κοινοτικοί εκλογείς που ψηφίζουν σε όλες τις εκλογές. Συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων 171.680 άτομα.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7.00πμ. και θα τελειώσει στις 7.00μμ.

Στις Ευρωεκλογές όλοι οι εκλογείς σημειώνουν έως τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης.

Στις Περιφερειακές εκλογές όλοι οι εκλογείς του Νομού Ιωαννίνων σημειώνουν έως τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης.

Στις Δημοτικές εκλογές οι εκλογείς ψηφίζουν μόνο για Δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο. Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης εξαρτάται από τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που εκλέγει η κάθε Δημοτική Ενότητα (πρώην Καποδιστριακός Δήμος ή Κοινότητα) που αποτελεί εκλογική περιφέρεια για τις δημοτικές εκλογές.

  • Σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν έως και τρεις δημοτικούς συμβούλους ο εκλογέας σημειώνει 1 σταυρό. 
  • Από τέσσερις έδρες και πάνω σημειώνει  έως τρεις (3) σταυρούς. 
  • Όλοι οι εκλογείς, σε όλους του Δήμους ανεξάρτητα από τον αριθμό των σταυρών προτίμησης για υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής τους περιφέρειας μπορούν, εάν θέλουν, να θέσουν κι ένα (1) σταυρό σε κάποιο υποψήφιο από άλλη εκλογική περιφέρεια.

Στις Κοινοτικές εκλογές οι εκλογείς ψηφίζουν σε χωριστή κάλπη για συμβούλιο της κοινότητας, για κοινότητες με πληθυσμό άνω των τριακοσίων κατοίκων ή για εκπρόσωπο της κοινότητας για κοινότητες με πληθυσμό κάτω των τριακοσίων κατοίκων. Για το συμβούλιο της Κοινότητας βάζουν έως δυο (2) σταυρούς ενώ για εκπρόσωπο της Κοινότητας έναν (1) σταυρό.

Εάν σε κάποιο ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι σταυροί  από τους προβλεπόμενους, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.                                                             

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3