ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το ΠΑΣΟΚ εξέθεσε τη ΝΔ για την ακρίβεια

Εικόνα του άρθρου Πώς το ΠΑΣΟΚ εξέθεσε τη ΝΔ για την ακρίβεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2024, 08:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα καθημερινότητας στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση αδυνατεί να περιορίσει τις τιμές σε ανεκτά για το ελληνικό εισόδημα επίπεδα και προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα επικοινωνιακά, κρύβοντάς το κάτω από στατιστικά στοιχεία τα οποία, ακόμα και όταν είναι υπαρκτά, δεν έχουν σχέση με την ουσία του προβλήματος.

Έτσι λοιπόν χτες, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για δήλωσή του περί «πρωτιάς της Ελλάδας στην ακρίβεια».

Ο κ. Ρωμανός παρέθεσε μια σειρά στοιχεία που είναι μεν υπαρκτά, αλλά δεν αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακρίβεια.

Είπε δηλαδή ότι την περίοδο 2019-2024 ο σωρευτικός πληθωρισμός για την Ελλάδα είναι 15,1%, αντίστοιχα ο μ.ο. της Ε.Ε. διαμορφώνεται στο 23,5% και ότι ο σωρευτικός πληθωρισμός τροφίμων για την Ελλάδα είναι 30,3% και ο μ.ο. της Ε.Ε. διαμορφώνεται στο 33,8%.

Φυσικά, κανείς δεν αγοράζει… σωρευτικά σε επίπεδο πενταετίας και τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν μόνο στατιστικό ενδιαφέρον. Επίσης, η σύγκριση σωρευτικού πληθωρισμού με… μέσο όρο, είναι ένα τέχνασμα που συγκρίνει δύο διαφορετικές κατηγορίες.

Στα ουσιαστικά, ο κ. Ρωμανός αναφέρει ότι «ο πληθωρισμός τροφίμων είναι στο 5,3% τον Μάρτιο 2024, ενώ το τελευταίο δίμηνο οι τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί κατά 1,2% βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την EUROSTAT» και ότι «το 2023 αυξήθηκε το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών 7.3%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010».

Εδώ υπάρχει μια ανακρίβεια: οι τιμές των τροφίμων δεν έχουν μειωθεί, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ρωμανός. Μπορεί να μειώνεται ο ρυθμός αύξησης (και να χρησιμοποιείται κατά κόρον αυτό το επιχείρημα από την κυβέρνηση), αλλά οι τιμές αυξάνονται: 5,4% τον Απρίλιο 2024 μόνο στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ…


Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε την ευκαιρία που έδωσε ο κ. Ρωμανός και «αντεπιτέθηκε» :

«Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι ο κ. Ρωμανός επικαλείται τον πληθωρισμό του 2020 αποκρύπτοντας ότι τότε η χώρα είχε αρνητικό πληθωρισμό καθώς είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη;» τονίζει και προσθέτει ότι «ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας επικαλείται ότι τον Μάρτιο ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων ήταν στην Ελλάδα στο 5,4%, αλλά ξεχνά’ ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μόλις στο 1,2% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat».

Τέλος, σημειώνει ότι «το διάστημα Ιουλίου 2023 - Μαρτίου 2024 ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται σταθερά πάνω από τον μέσο όρο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα για τον Απρίλιο, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στον πληθωρισμό τροφίμων ακολουθώντας τη Μάλτα και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι τελευταία στην ευρωζώνη και προτελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3