Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Μανταλόβας μιλάει για τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής αυτής περιόδου, για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που αφορούν κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας και για τη νεολαία.
Έχοντας και την εμπειρία της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου, ποια θεωρείτε ότι είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου; Τι εισπράττατε από τους πολίτες;
Αυτή η προεκλογική περίοδος έρχεται στη συνέχεια της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών. Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, θα σας έλεγα ότι υπήρχε θυμός, οργή. Σήμερα υπάρχει αποστασιοποίηση των πολιτών από την πολιτική και από τους πολιτικούς. Κι αυτό επειδή δυστυχώς τα τελευταία εννιά χρόνια, μέσα από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, δεν έχουμε καταφέρει να δώσουμε λύσεις στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια, ο άνεργος, ο νέος, ο επαγγελματίας. Έτσι οι πολιτικοί γίνονται αναξιόπιστοι.
Από την άλλη μεριά, ακριβώς επειδή οι πολίτες έχουν βιώσει τις πολιτικές των δύο διαφορετικών κυβερνήσεων, νομίζω πως βλέπουν διαφορετικά το ΠΑΣΟΚ και τον προγραμματικό του λόγο και κρίνουν αλλιώς τα πεπραγμένα του που στο παρελθόν, σε κάποια φάση, αξιολογήθηκαν αρνητικά. Νομίζω πως η συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στη δική μας παρουσία και στις προτάσεις μας, είναι πολύ πιο θετική από κάθε άλλη φορά και αυτό ευελπιστώ ότι θα αποτυπωθεί και στις κάλπες της 21ης Μαΐου.
Κατά τα άλλα, σε σύγκριση με την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, σε επίπεδο επικοινωνίας, υπάρχει μια έντονη ενασχόληση με τα social media. Σε όλες όμως τις προεκλογικές περιόδους, υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό, ένα ζητούμενο: Ποιο κόμμα θα καταφέρει να απαντήσει με αξιοπιστία στα μεγάλα ή μικρά προβλήματα.
Αν σας λέγαμε να επιλέξετε δύο προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων, ποιες θα ήταν αυτές;
Θα επέλεγα δύο βασικούς πυλώνες από το προγραμματικό «οπλοστάσιο» του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώτος σχετίζεται με το δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικογένεια η οποία αγωνιά για την επιβίωσή της. Η ελληνική οικογένεια αγωνιά για το κόστος ενέργειας, για την ακρίβεια στα τρόφιμα, το υπέρογκο κόστος δανεισμού.
Όσον αφορά την ενέργεια, νομίζω ότι η πρότασή μας είναι η πιο απλή και η πιο ξεκάθαρη από την πρόταση οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Μιλάμε για ένα πλαφόν στην τιμή της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι που προστατεύει τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες από υπέρογκες αυξήσεις, τις οποίες είδαμε να συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια.
Για την ακρίβεια, δεν είναι τυχαίο τι δείχνουν τα διάφορα στατιστικά στοιχεία. Δείχνουν ότι στην Ελλάδα για μία στις δύο οικογένειες, το μέσο μηνιαίο εισόδημα φτάνει μόνο για 18 ημέρες. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, με παράλληλους ελέγχους που πρέπει να κάνει κάθε οργανωμένο κράτος.
Το δίχτυ ασφαλείας περιλαμβάνει και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους αξιόπιστους δανειολήπτες που βρίσκονται στο έλεος των funds και των τραπεζών. Έχουμε πια μια πολιτική εκ μέρους των τραπεζών που οδηγεί ξανά χιλιάδες οικογένειες σε μια κατάσταση ομηρίας και σε κόκκινα δάνεια.
Ο δεύτερος πυλώνας δεν είναι κάποιος άλλο από την αναβάθμιση του ΕΣΥ που τα τελευταία χρόνια βιώνει την απαξίωσή του, με υποστελέχωση και οριακή λειτουργία των νοσοκομείων. Με τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί, οδηγούμαστε σε μια σιωπηλή ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι στην Ευρώπη όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ταυτιστεί με το ΕΣΥ, που αποτέλεσε μια από τις πιο εμβληματικές του πολιτικές. Για μας, δεν μπορεί να μετατραπεί ένα κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς. Για το ΠΑΣΟΚ παραμένει κεντρικός στόχος η αναβάθμιση και η αναγέννηση του ΕΣΥ.
Πόσο εύκολο είναι για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να προσεγγίσει τους νέους;
Δεν είναι εύκολο για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι νέοι έχουν την εντύπωση –εσφαλμένα θεωρώ- πως όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι. Ο δεύτερος; Πιστεύουν ότι μέσα από την πολιτική δεν αλλάζει τίποτα.
Η αντίληψη ότι «όλοι ίδιοι είναι», οδηγεί σε μια στασιμότητα, στην ακινησία και στη μοιρολατρία. Σε κάθε περίπτωση δεν ταιριάζει σε νέους ανθρώπους. Αυτό τους είπα και σε μια συνάντηση που είχα μαζί τους. Απέναντι στα φαινόμενα της αναξιοκρατίας και της κομματοκρατίας που απομακρύνουν τους νέους από την πολιτική, θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που δημιούργησε το ΑΣΕΠ, τη «Διαύγεια» και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ενισχύοντας τη διαφάνεια και καταργώντας τους κομματικούς ενδιάμεσους αξιωματούχους.
Από το 2009 και μετά, η νέα γενιά βρίσκεται σε μια δίνη κρίσεων. Από την οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια. Οι νέοι βιώνουν την ανασφάλεια, την απογοήτευση και το «ψαλίδισμα» των προσωπικών και επαγγελματικών τους φιλοδοξιών. Είναι κάτι που θέλουμε και πρέπει να αλλάξει. Και για να γίνει αυτή η αλλαγή, θέλουμε τη νέα γενιά πολιτικά συμμέτοχη και δραστήρια για να συνδιαμορφώσουμε την επόμενη μέρα.
Στην πολιτική του πρόταση, το ΠΑΣΟΚ μιλάει για την κοινωνική κατοικία, για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και για την παροχή κινήτρων στους νέους που αφορούν την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Προτάσεις που δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για τη νέα γενιά.
Αν τελικά το ΠΑΣΟΚ πάρει μια έδρα στα Γιάννενα και την πάρετε εσείς, ποια θα ήταν τα πρώτα ζητήματα του νομού που θα θέτατε στη Βουλή;
Επιτρέψτε μου να πω ότι πρώτα θα τα έθετα στη γιαννιώτικη κοινωνία, σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας πολιτικής ατζέντας για διάφορα ζητήματα που τα βλέπουμε συνεχώς να ανακυκλώνονται χωρίς να επιλύονται. Ζητήματα που αφορούν τις βασικές υποδομές, τον αναπτυξιακό προσανατολισμό, τη δημογραφική συρρίκνωση σε διάφορες περιοχές, την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας και το Προεδρικό Διάταγμα.
Θα ήθελα από την επόμενη μέρα να λειτουργήσω σε ένα πλαίσιο συνθέσεων και συναινέσεων. Ώστε όχι μόνο να αναδεικνύουμε τις προτάσεις μας για το νομό αλλά και να διεκδικούμε ταυτόχρονα την υλοποίησή τους.