Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τουριστική προβολή πώς πάμε;

Εικόνα του άρθρου Από τουριστική προβολή πώς πάμε;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/12/2019, 22:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέσα στο 2020, η Περιφέρεια σχεδιάζει να πάει σε 44 εκθέσεις τουρισμού. Δεν είναι και λίγες… Εκ των πραγμάτων, το μοντέλο και ο αριθμός των εκθέσεων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου να υπογραμμίζει ότι «η τουριστική προβολή έχει αποδώσει καρπούς» (και να διευκρινίζει ότι οι 44 εκθέσεις μπορεί να γίνουν λιγότερες, ανάλογα με την έγκριση του ΕΟΤ). 

Μετρήσιμα αποτελέσματα, όσο μπορούν να υπάρξουν, ο κ. Ιωάννου δεν κατέθεσε, παραπέμποντας στον απολογισμό που θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2020. Ευλόγησε όμως τα γένια της Περιφέρειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν πρωτοπόρα στον τρόπο που αποφάσισε πριν από χρόνια να προβάλει το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου. Και ως απόδειξη έφερε την αλλαγή των διαθέσεων και των σχεδιασμών του υπουργείου Τουρισμού από τα τέλη του 2017 το οποίο «επενδύει» πια στον τουρισμό όλο τον χρόνο και στη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έθεσαν αρκετά ερωτήματα, τα οποία δεν απαντήθηκαν όλα. Ένα κρίσιμο ερώτημα κατατέθηκε από τον περιφερειακό σύμβουλο της Άρτας Παύλο Φραγκούλη της παράταξης «Ήπειρος Όλον», ένα πρόσωπο που μέχρι στιγμής οι τοποθετήσεις του είναι καίριες και χωρίς άνευ ουσίας διάθεση πολιτικής πρόκλησης). Ο κ. Φραγκούλης έθεσε το ζήτημα των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τουριστών που έρχονται και πού πηγαίνουν. 

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έσπευσε να απαντήσει ότι η κίνηση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων έχει εκτοξευτεί και έχει γίνει «ντόρος» γενικά. Τελικά, αναγνώρισε ότι πολλοί ξένοι τουρίστες, μέσω των διάφορων «πακέτων», επισκέπτονται την Αλβανία (Αγίους Σαράντα και αρχαία πόλη Βουθρωτού) και την Πάργα. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Καχριμάνης κατέθεσε και την επιθυμία του ότι, αν το αεροδρόμιο Ιωαννίνων ιδιωτικοποιηθεί, δεν πρέπει να το πάρει η Fraport για να μην υπάρξει μονοπώλιο της εταιρίας στην ευρύτερη περιοχή.

Την ανάγκη να υπάρξει μια μελέτη που θα συμβάλλει στην καλύτερη στόχευση της τουριστικής προβολής επεσήμανε και ο Θεόδωρος Κορωναίος από την παράταξη «Ήπειρος Όλον». Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος μίλησε κι αυτός για μια στοχευμένη στρατηγική και κατέθεσε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή προβολή του τουριστικού προϊόντος από τα τοπικά προϊόντα. Πρόσθεσε δε ότι χρειάζονται και άλλα κονδύλια για άυλες δράσεις, για λόγους αρχοντιάς. «Το στοιχείο της μιζέριας δεν συνάδει με την εξωστρέφεια. Στην έκθεση στο Ζάππειο, δεν πάτησε κανείς…» είπε. Τέλος, προκάλεσε την Περιφέρεια Ηπείρου να κάνει παγκόσμιο γεγονός την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας (στη λογική της τουριστικής προβολής).

Κάπου ενδιάμεσα, ο κ. Ριζόπουλος εδωσε τη δική του απάντηση στον κ. Καχριμάνη για τον «ντόρο» που γίνεται με την αύξηση της επισκεψιμότητας, κάνοντας λόγο για «άρθρα αυτοϊκανοποίησης». Στην όλη συζήτηση, ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων, και των επιμελητηρίων. Οι επικεφαλής των μικρών παρατάξεων Γιώργος Πρέντζας, Νίκος Ζήκος και Κώστας Νουτσόπουλος, με μικρές διαφοροποιήσεις, μίλησαν για «συγκέντρωση του τουριστικού κεφαλαίου σε λίγους» και για την αδυναμία της ελληνικής οικογένειας να κάνει διακοπές. Ο κ. Πρέντζας (Λαϊκή Συσπείρωση) έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκμετάλλευση των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, ενώ ο κ. Ζήκος υπενθύμισε με νόημα την υπόθεση Thomas Cook.

Μπορεί η συζήτηση να ήταν ήπια και σχεδόν καλή κατά το μεγαλύτερο μέρος, όπως και να διακατεχόταν από ένα κλίμα συναίνεσης, αλλά δεν έλειψε η… σπίθα. Όταν περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας άρχισαν να απαριθμούν τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει –από βιολογικούς καθαρισμούς μέχρι βατήτες σε κολυμβητήρια- με το σκεπτικό ότι οι υποδομές συμβάλλουν στον τουρισμό, η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις εκτός θέματος. Η πιο έντονη στιγμή ήταν μεταξύ του περιφερειακού συμβούλου Οδυσσέα Πότση και του κ. Ριζόπουλου, με τον πρώτο να λέει στον δεύτερο ότι χρειάζεται «φροντιστήρια πολιτικής συμπεριφοράς».

Και η συζήτηση έκλεισε απότομα και κοφτά από τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, αρνούμενος να αφήσει περιθώρια διαλόγου ή κριτικής. Πώς; «Αυτοί που μας ψηφίζουν, ξέρουν και δίνουν 57%. Όλα γίνονται με αγώνα. Έχουμε προχωρήσει παντού είτε σας αρέσει είτε όχι»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back