ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς να αναδείξεις διαφορετικά έναν τόπο

Εικόνα του άρθρου Πώς να αναδείξεις διαφορετικά έναν τόπο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2023, 02:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η τάση «ανάδειξης του τόπου μας» είναι συνδεδεμένη, συχνά με πολύ στρεβλό τρόπο, με τον τουρισμό, την επισκεψιμότητα και το χρήμα που «αφήνει».

Ωστόσο, η ανάδειξη ενός τόπου μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από τις σύγχρονες επιταγές προώθησης και να ξεφεύγει από τις συνηθισμένες νόρμες «επισκεψιμότητας».

Σε όλα αυτά, μπορεί να βοηθήσει, όσο και να φαίνεται παράλογο για τα Γιάννενα, μια καλλιτεχνική παραγωγή. «Παράλογο» γιατί η πόλη δεν πρωτεύει σε εγγενείς πολιτιστικές παραγωγές από τους θεσμικούς της φορείς.

Μικρότερες ομάδες όμως μπορούν να κάνουν πολύ ωραία πράγματα, όπως για παράδειγμα το Beyond the Urban: Performing Ecosystems/Κινούμενα τοπία, που έστησε στο Νησί των Ιωαννίνων η A priori dance co.

«Πολύ ωραία» όχι πάντα με κριτήριο το γούστο για τέτοιου είδους «συμμετοχικές» και αλληλεπιδραστικές δράσεις. 

Ας αφήσουμε λίγο απ' έξω την αναζήτηση καλολογικών στοιχείων και ας δούμε μερικά πράγματα όπως τοποθετούνται στο χώρο: Αρκετές φορές το σύστημα «ανακάλυψε τον εαυτό σου», ως αυτοσκοπός –ειδικά σε τέτοιου είδους καλλιτεχνικές τοποθετήσεις- είναι κουραστικό. Κανείς όμως δεν υποχρεώνει κανέναν.

Πέραν λοιπόν της συμμετοχικότητας, το Beyond the Urban ήταν ένας εξαιρετικός και εναλλακτικός τρόπος να γνωρίσει κανείς έναν τόπο που παραμένει μυστικός, με έναν περίεργο και συχνά αναχρονιστικό τρόπο. Είναι όμως τόσο ωραίος, ομορφιά που αντλεί από την παράταιρη σύνδεσή του με το περιβάλλον του.

Το Beyond the Urban έχει και στοιχεία χορογραφίας, που ίσως θα έπρεπε να είναι περισσότερα και περισσότερο τονισμένα, αν και η έκταση στην οποία συμβαίνουν όλα είναι πολύ μεγάλη για κάτι τέτοιο. Επίσης, ενδεχομένως θα έπρεπε να είναι λίγο μικρότερο σε χρονική διάρκεια. 

Και κάτι τελευταίο: θα μπορούσε πχ η τοπική κοινότητα, πλην συγκεκριμένων ανθρώπων που στήριξαν, να συμμετέχει πιο οργανικά στην παραγωγή, ακολουθώντας την. Η γνωριμία με έναν τόπο, ακόμα και για τους ίδιους του τους ανθρώπους, μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα και διαφορετική, κάθε φορά.

Τέλος, με τα ελάχιστα κενά της, η –ας πούμε- παράσταση, είχε μια από τις αρτιότερες εκτελέσεις παραγωγής που έχουν γίνει στην πόλη. Πρότυπο για πολύ μεγαλύτερους (και θεσμικότερους) φορείς, που αδυνατούν…

Τα λοιπά, εδώ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back