Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία;»

Εικόνα του άρθρου «Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία;»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2020, 18:29
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Στέφανος Σίντος, εκπαιδευτικός, αναπληρωτής αιρετός στο ΚΥΣΠΕ και δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων, διατυπώνει μερικές επιφυλάξεις και αναγκαιότητες, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων την προσεχή Δευτέρα.

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει πως όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μια σχολική χρονιά που ξεκίνησε βέβαια την 1η του Σεπτέμβρη διότι, τότε άνοιξαν τα σχολεία. Διότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν στις σχολικές τους μονάδες και βρέθηκαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες! Σχολεία που δεν πληρούν τους βασικούς όρους ασφάλειας και υγιεινής. Σχολεία με αίθουσες κλουβιά στις οποίες στοιβάζονται 20 και 25 μαθητές» τονίζει χαρακτηριστικά.

Λέει επίσης ότι «είναι άγνωστο πότε θα έρθουν στα σχολεία τα δωρεάν Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, παγούρια, κλπ) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και καλούνται οι διευθυντές να καλύψουν αυτά τα υλικά με χρήματα από τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων».

Αναφέρει ακόμα ότι ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες «φρόντισαν να εξασφαλίσουν την υγειονομική προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών εξασφαλίζοντας νέες αίθουσες και θρανία, με προσλήψεις εκπαιδευτικών, με δωρεάν χρήση μάσκας, αντισηπτικών και τεστ», δεν έγινε τίποτα φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα και η κυβέρνηση, «μετακυλύει τις δικές της ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, τους  γονείς και τους μαθητές».

Μεταξύ άλλων διατυπώνει ερωτήματα όμως αν θα γίνει διαίρεση των πληθωρικών τμημάτων, με ποιον τρόπο θα δημιουργηθούν στα σχολεία ειδικοί χώροι για την υποδοχή και αναμονή περιστατικών υγειονομικού κινδύνου, αν θα γίνονται προληπτικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, πώς και πότε θα στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες με νοσηλευτές, πώς θα αντιμετωπίζεται μια ενδεχόμενη απουσία εκπαιδευτικού, με  ποιες συνθήκες υγιεινής «μπορεί να γίνεται η σίτιση όταν είναι γνωστό ότι οι μαθητές στο ολοήμερο τρώνε πάνω στο θρανίο που πριν κάνανε μάθημα» κ.α.

Καταλήγει προειδοποιώντας ότι «η πανδημία, με το άνοιγμα των σχολείων, αν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση των υγειονομικών όρων λειτουργίας τους, υπάρχει περίπτωση να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» και καλεί κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να «αναλάβουν επιτέλους πρωτοβουλίες και όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back