Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ψυχιατρική Κλινική με διασπορά κρουσμάτων covid-19

Εικόνα του άρθρου Ψυχιατρική Κλινική με διασπορά κρουσμάτων covid-19
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2023, 12:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην «ολιγωρία και στον αδικαιολόγητο εφησυχασμό» της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αποδίδει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΠΑΜΕ) την αναστολή, για πέντε ημέρες προς το παρόν, νέων εισαγωγών ασθενών στην Ψυχιατρική Κλινική λόγω διασποράς του Covid-19.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην ανοιχτή κλινική από τους 15 ασθενείς οι 8 είναι θετικοί στον κορονοϊό ενώ στη Μονάδα Οξέων Περιστατικών από τους 10 οι 5 ασθενείς. Όσον αφορά το προσωπικό, υπάρχουν δύο κρούσματα.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» κάνει λόγο για μη έγκαιρο έλεγχο των ασθενών και του προσωπικού με την ανίχνευση των πέντε πρώτων κρουσμάτων και για μη λήψη συνδυαστικών μέτρων αποσυμφόρησης της κλινικής, όπως προβλέπεται εξάλλου στη νεότερη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας (σ.σ. κατ’ εξαίρεση μεταφορά των ψυχιατρικών ασθενών σε ΜΕΛ ακόμα κι αν δεν χρήζουν ειδικής θεραπείας για covid 19, εφόσον η κατάσταση της ψυχικής υγείας τους δεν επιτρέπει την εφαρμογή από μέρους τους των μέτρων απομόνωσης, και διαχωρισμό θετικών και αρνητικών ασθενών).

«Ήδη από το Σάββατο είχαν τεθεί οι προτάσεις αυτές από το προσωπικό της κλινικής στην επιτροπή λοιμώξεων (που τις έκρινε σωστές) και στη Διεύθυνση της Κλινικής αλλά η ραστώνη των αργιών και η μοιρολατρική πεποίθηση ότι ‘δεν  θα είμαστε τόσο άτυχοι να επεκταθεί’ οδήγησε Διεύθυνση και Διοίκηση του ΠΓΝΙ να ‘παίξουν καθυστερήσεις στη λογική βλέποντας και κάνοντας’. Τελικά τη Δευτέρα το μεσημέρι έγινε αίτημα από την Διεύθυνση της κλινικής προς τη Διοίκηση μόνο για αναστολή των νέων εισαγωγών, όμως η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει καθώς δεν επιδιώχθηκε η αποσυμφόρηση των κλινικών για να ελεγχθεί η  διασπορά» αναφέρεται.

Επισημαίνεται ακόμα ότι ο πολύ μικρός αριθμός νόσησης του προσωπικού -2 από τους 35 ως απόρροια του επαγγελματισμού στη λήψη ατομικών μέτρων προφύλαξης. «Η διασπορά στους ασθενείς που είναι σε εξέλιξη, δείχνει την ολιγωρία στην άμεση λήψη συνδυαστικών μέτρων από όσους ασκούν διοίκηση και επιστημονική αρμοδιότητα» υπογραμμίζει η παράταξη του ΠΑΜΕ.

Η παράταξη προσθέτει και κάτι άλλο: ότι η εκτεταμένη διασπορά και η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των κατεξοχήν μη συμμορφούμενων ασθενών λόγω της νόσου τους, «αποτελεί ένα τεράστιο επιπλέον φορτίο για το μειωμένο προσωπικό της Ψυχιατρικής στο οποίο οφείλονται από 30 έως 70 ημέρες άδειας και ρεπό και αθροίζεται στη συσσωρευμένη κόπωση λόγω της υποστελέχωσης που παίρνει πλέον χαρακτηριστικά εγκατάλειψης από Διοίκηση και Νοσηλευτική Διεύθυνση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3