ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφίστηκε ο νόμος για τα εργασιακά

Εικόνα του άρθρου Ψηφίστηκε ο νόμος για τα εργασιακά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2017, 03:17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με την απόσυρση σειράς διατάξεων, αλλά και τροποποιήσεις υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής , ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαραταξης, του ΚΚΕ , του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προχώρησε σε νομοτεχνικές αλλαγές και αποσύρσεις συγκεκριμένων άρθρων. 

Μεταξύ άλλων αποσύρθηκε το άρθρο 45, με την επισήμανση ότι θα επανέλθει σε δεύτερο χρόνο και ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να δούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με την υπουργό, ενώ ξεκαθάρισε ότι παραμένει η υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής ιατρών εργασίας. Έτσι, αν ο εργοδότης προχωρήσει σε οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή της σύμβασης εργασίας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με τον εργαζόμενο, τότε η απόφαση του δεν κρίνεται αυτομάτως άκυρη.

Εκτός νόμου μένει και η πρόβλεψη για αποκλεισμό των επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση του Δημοσίου σε περίπτωση που έχει διαπιστωθεί ότι παραβαίνει την εργατική νομοθεσία. Ο αποκλεισμός από τις Δημόσιες Συμβάσεις εξαιτίας παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, όπως είπε η υπουργός, θα μπει στον Νόμο περί Δημοσίων Συμβάσεων.

Αλλαγές έγιναν και στη διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής από τον εργαζόμενο προς τον εργοδότη για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. 

Η τροποποίηση αφορά την υποχρέωση του εργαζόμενου να αποστείλει αρχικά εξώδικο στον εργοδότη του. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι ο εργοδότης κερδίζει μια μικρή περίοδο, έως δέκα ημέρες, που μπορεί να καταβάλλει τα δεδουλευμένα χωρίς να χρειαστεί η έκδοση διαταγής πληρωμής. 

Επίσης, δεν ισχύει η έκδοση διαταγής πληρωμής, άρα και η ευθύνη με την προσωπική περιουσία των επιχειρηματιών για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, για τις Ανώνυμες Εταιρίες.

Ως προς τη δυνατότητα ολιγοήμερου λουκέτου σε επιχειρήσεις που συστηματικά παρανομούν, προβλέπεται πλέον ότι στην περίπτωση που πρόκειται για αλυσίδα επιχείρησης, το κλείσιμο πραγματοποιείται μόνο στο υποκατάστημα που διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις και όχι στο σύνολο της επιχείρησης.

Τέλος, ο χρόνος για την υποχρέωση ηλεκτρονικής ειδοποίησης σε περιπτώσεις οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζόμενου, από δύο αυξάνεται σε τέσσερις.

Κλείνοντας την διήμερη συζήτηση η υπoυργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επέμεινε ότι παρά την κριτική της αντιπολίτευσης για την προσωρινή απόσυρση του άρθρου 45, οι εμβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι εδώ. Πρόσθεσε δε, ότι η αντιπολίτευση φαίνεται πως δυσκολεύεται να ψηφίσει διατάξεις που στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back