Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ψηφιακά βήματα και άλματα σε καιρούς δύσκολους

Εικόνα του άρθρου Ψηφιακά βήματα και άλματα σε καιρούς δύσκολους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2018, 11:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και πάνω από μια δεκαπενταετία είναι σε εξέλιξη η «ψηφιοποίηση» και ο εκσυγχρονισμός του επιχειρείν στην Ελλάδα, συνήθως με προγράμματα που υπερκοστολογούν υπηρεσίες και αδιαμφισβήτητες προόδους, που συχνά όμως αναστέλλονται από την κρατούσα γραφειοκρατία. Και όχι μόνο στο δημόσιο, αλλά πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε, στον ιδιωτικό τομέα.

Τα προγράμματα «Ψηφιακό βήμα», «Ψηφιακό Άλμα» και «Ποιοτικός εκσυγχρονισμός» είναι πρακτικά τρεις προγραμματικές (και οικονομικές) κλίμακες, που καλούν τις επιχειρήσεις να εντάξουν τις νέες τεχνολογίες και κυρίως, την ψηφιακή διευκόλυνση, στην καθημερινότητά τους. Θα μπορέσουν;

Όπως πάντα σε τέτοιου είδους προγράμματα υπάρχουν τα «ναι» και τα «όχι». Τη Δευτέρα το βράδυ, έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση στα Γιάννενα, όπου τα παραπάνω φάνηκαν αρκετά καθαρά.

Για παράδειγμα, υπάρχει η κρατούσα αντίληψη που έκφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης, ότι «ψηφιοποίηση=κερδοφορία», μια επαγωγή που όχι απλά δεν ισχύει πάντα, αλλά συχνά δεν είναι και σωστή. Ο εκσυγχρονισμός μιας επιχείρησης είναι φυσικά σωστή προσδοκία και σχεδιασμός, αλλά δεν γίνεται με πρώτο κριτήριο την κερδοφορία.

Και στα προγράμματα καθαυτά όμως, υπάρχουν σημεία που εγείρουν σκέψεις. Υπηρεσίες που συχνά υπερκοστολογούνται, προϋποθέσεις που είναι συζητήσιμες, πρακτικά υποχρεωτική δανειοδότηση των μικρότερων επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και απαιτήσεις. Κοινώς, το «ουδέν ψηφιακών αμιγές… τράπεζας», βρίσκει την εφαρμογή του.

Όχι ότι τα τρία προγράμματα είναι αμελητέα. Κάθε άλλο μάλιστα. Η Ήπειρος, αν και «συγκατοικεί» με άλλες βόρειες και δυτικές περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα) έχει να μοιράζεται από ένα ποσό συνολικά 120 εκατ. ευρώ και πλέον.

Όπως εξήγησε στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» στον Φρόντζο ο κ. Παντελής Σιμήρης, υπεύθυνος για τα δύο ψηφιακά (Άλμα και Βήμα), η Ήπειρος μπορεί να μοιραστεί περισσότερα χρήματα καθώς οι αιτήσεις είναι λιγότερες από ό,τι στο κέντρο. Επίσης, παρουσίασε ενδελεχώς τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα «κρυφά σημεία» των προγραμμάτων.

Τι είναι όμως τα τρία προγράμματα; Καταρχάς, πρόκειται για μια κλιμακωτά χρηματοδοτούμενη, ανάλογα με το επιχειρηματικό πλάνο, βελτίωση του «ψηφιακού προφίλ» των εταιριών. Πριν την ένταξη, η εταιρία αξιολογείται, ανάλογα με τις ψηφιακές της εργασίες και υπηρεσίες και ανάλογα, κατατάσσεται. Στους στόχους των προγραμμάτων «Ψηφιακό βήμα» και «Άλμα», είναι η εταιρία να ανέβει κατηγορία ή κατηγορίες, προμηθευόμενη εξοπλισμό, υποδομές, υπηρεσίες.

Τα δύο προγράμματα απευθύνονται σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ο κ. Λουκάς Σπηλιώπουλος παρουσίασε τον «Ποιοτικό εκσυγχρονισμό» που «κοιτάει» λίγο πιο ψηλά, στις μεσαίες επιχειρήσεις και σε τομείς όπως ο διατροφικός, ο αγροτικός κ.λπ. Εξ ου και οι μεγαλύτεροι προϋπολογισμοί. «Δεν υπάρχουν πολλές μεσαίες επιχειρήσεις, είναι αλήθεια, αλλά έχουμε ήδη αιτήσεις», τόνισε.

Τα προγράμματα επιδοτούν ένα πολύ μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, ακόμα και την πρόσληψη υπαλλήλων. Θέλουν όμως αρκετή προσοχή, τόσο στις προϋποθέσεις, όσο και στις υποχρεώσεις των ωφελούμενων, καθότι τα κακά παραδείγματα του παρελθόντος, έχουν κάνει αρκετά πιο αυστηρούς τους όρους.

Εδώ, μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες και να προχωρήσετε ενδεχομένως σε αιτήσεις, για τα προγράμματα:

Ποιοτικός εκσυγχρονισμός

Ψηφιακό άλμα

Ψηφιακό βήμα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back