Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρωτομαγιάτικη (δια)δήλωση υπέρ οκταώρου

Εικόνα του άρθρου Πρωτομαγιάτικη (δια)δήλωση υπέρ οκταώρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2021, 16:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με δύο πορείες, μια συγκέντρωση και μια προσυγκέντρωση, έγινε σήμερα η πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση στα Γιάννενα.

Το κοινό σημείο είναι προφανές: η υπεράσπιση του χρόνου εργασίας και του οκταώρου, το οποίο καταργεί στην πράξη η κυβέρνηση με το «νόμο Χατζηδάκη».

Οι κινητοποιήσεις είχαν πολύ κόσμο, σχεδόν μοιρασμένο ανάμεσα στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και σωματείων στην κεντρική πλατεία και της προσυγκέντρωσης οργανώσεων και σωματείων στο Εργατικό Κέντρο.


Το Εργατικό Κέντρο και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν από νωρίς το πρωί στην πλατεία, με στημένη εξέδρα από όπου έγιναν οι ομιλίες, καθώς και ένα μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική κ.α., αφιερωμένο σε παλιότερες Πρωτομαγιές και εμβληματικά ιστορικά σημεία, όπως η εκτέλεση των κομμουνιστών στην Καισαριανή το ’44.

Η αίσθηση ότι το ΠΑΜΕ δημιούργησε «υγειονομική ζώνη» ήταν παρούσα και πάλι. Δεν έλειψαν οι τριβές μεταξύ συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και άλλων σωματείων, όπως επίσης και της ΑΔΕΔΥ, για τη «χωροθέτηση». Σωματεία όπως των εργαζόμενων στο Χατζηκώστα ή στα υπεραστικά ΚΤΕΛ ήταν στην πλευρά της πλατείας, προς το Δικαστικό. Παρών ήταν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, με πολλά μέλη της νομαρχιακής.

Επίσης, μέλη των σωματείου οικοδόμων δημιούργησαν «υγειονομικές ζώνες» χωρίς προφανή λόγο, όταν έφτασε η πορεία από το Εργατικό Κέντρο, στην οποία προπορευόταν η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου και συμμετείχαν επίσης συνδικαλιστικές παρατάξεις όπως η Ταξική Ενότητα και η Ταξική Πορεία, οργανώσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΛ ΚΚΕ, ΚΚΕμλ, ΜεΡΑ25), η ΑΚ, το πρωτοβάθμιο σωματείο delivery κ.α.

Τελικά, όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες, ξεκίνησε η πορεία στους δρόμους των Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back