ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πρωτιά για μαθήτριες από τα Γιάννενα με έρευνα για την Παμβώτιδα

Εικόνα του άρθρου Πρωτιά για μαθήτριες από τα Γιάννενα με έρευνα για την Παμβώτιδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2024, 12:37
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την πρώτη θέση στην κατηγορία «Βιολογία» κατέκτησαν οι μαθήτριες Άννα Μαρία Ήλη, Νεφέλη Παρασκευή Ήλη, Χριστίνα Διώνη Ήλη και Τάτση Ευαγγελία στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC του Αμερικάνικου Κολλέγιου Ανατόλια.

Οι μαθήτριες φοιτούν στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας και στο 1ο Γυμνάσιο.

Επιστημονική υποστήριξη παρείχε η δρ Ξένια Ι. Λοϊζίδου, πολιτικός μηχανικός-ακτομηχανικός και πρόεδρος της «ΑΚΤΗ» Κέντρο Μελετών και Έρευνας.

Ο τίτλος της εργασίας των μαθητριών ήταν «Μικροπλαστικά - Η αόρατη απειλή» και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΚΤΗ, «έδωσε πολύτιμα επιστημονικά ευρήματα καθότι ανιχνεύθηκαν μικροπλαστικά στην λίμνη Παμβωτίδα».

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της «ΑΚΤΗ», «η μελέτη συνέλεξε και ανάλυσε δεδομένα πεδίου για τη διερεύνηση του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης στην λίμνη των Ιωαννίνων. Με την υλοποίηση συγκεκριμένης μεθόδου συλλογής και ανάλυσης από τις μαθήτριες, συλλέχθησαν δείγματα επιφανειακών ιζημάτων από 4 διαφορετικά σημεία κατά μήκος της όχθης της λίμνης Παμβώτιδας. Ακολούθησε αποξήρανση, κοσκίνισμα, αιώρηση για την απομόνωση των μικροπλαστικών θραυσμάτων και αναγνώριση στο μικροσκόπιο».

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και τα Ερευνητικά Εργαστήρια Βιομηχανικής Χημείας και Αναλυτικής Χημείας καθώς και το Ερευνητικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back