πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πρώτες δοκιμές εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Εικόνα του άρθρου Πρώτες δοκιμές εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2024, 13:09
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι γιατροί σε 34 ερευνητικά κέντρα επτά χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία) άρχισαν να δοκιμάζουν το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα με mRNA σε ασθενείς, καθώς οι ειδικοί χαιρέτισαν την «πρωτοποριακή» δυνατότητά του να σώσει χιλιάδες ζωές.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε όσους πάσχουν από προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα φτωχά.

Τώρα οι ειδικοί δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο που δίνει εντολή στον οργανισμό να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα - και στη συνέχεια τα εμποδίζει να επιστρέψουν. Γνωστό ως BNT116 και κατασκευασμένο από την BioNTech, το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), της πιο κοινής μορφής της νόσου.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), παρόμοιο με τα εμβόλια Covid-19, και λειτουργεί εφοδιάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με καρκινικούς δείκτες από το NSCLC για να προετοιμάσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση του ατόμου στον καρκίνο, ενώ τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανέγγιχτα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.

«Μπαίνουμε τώρα σε αυτή την πολύ συναρπαστική νέα εποχή των κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση το mRNA για τη διερεύνηση της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε ο καθηγητής Σίοβ Μινγκ Λι, καθηγητής ογκολόγος στο University College London hospitals NHS Foundation Trust (UCLH), το οποίο ηγείται της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι απλό στην εφαρμογή και μπορείς να επιλέξεις συγκεκριμένα αντιγόνα στο καρκινικό κύτταρο και στη συνέχεια να τα στοχεύσεις. Αυτή η τεχνολογία είναι η επόμενη μεγάλη φάση της θεραπείας του καρκίνου», δήλωσε ο καθηγητής.

Φωτογραφία: Η νοσηλεύτρια Keenjee Nama με τον συμμετέχοντα στη δοκιμή Janusz Racz, ο οποίος είναι ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε το εμβόλιο την Τρίτη, σημαδοτώντας ένα ορόσημο κρίσιμης σημασίας για τη μελέτη/credit: Aaron Chown/PA


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back