Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρώην στρατιωτικές φυλακές: Υπό μελέτη η ανάπλαση

Εικόνα του άρθρου Πρώην στρατιωτικές φυλακές: Υπό μελέτη η ανάπλαση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2019, 15:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα ενδιαφέρον έργο που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη δημοτική αρχή Ιωαννίνων, είναι αυτό της ανάπλασης των πρώην στρατιωτικών φυλακών, που βρίσκονται ανάμεσα από το ΚΕΑΠΒΙ και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, στο παραλίμνιο μέτωπο.

Το έργο αυτό με επίσημο τίτλο «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων» είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου, έγινε το 2018 και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων, με κριτική επιτροπή να δίνει μόνο τρίτο βραβείο σε μια διεπιστημονική ομάδα, η οποία ανέλαβε την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, όπως προβλεπόταν από τους όρους του διαγωνισμού.

Η μελέτη αυτή δεν θα είναι έτοιμη πριν από το καλοκαίρι του 2020. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου, στην τελευταία της συνεδρίαση, έδωσε μια τετράμηνη περίπου παράταση μετά από αίτημα της μελετητικής ομάδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης με την ομάδα υπογράφηκε μόλις τον Ιούλιο του 2019.

Με τα δεδομένα αυτά, τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση του έργου στενεύουν, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Για την ιστορία της υπόθεσης, ο χώρος των πρώην στρατιωτικών φυλακών ανήκει στο Δημόσιο, από το οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών το διεκδίκησε. Τον Δεκέμβριο του 2016, οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών υπέγραψαν την απόφαση παραχώρησης της έκτασης με τον όρο ότι ο Δήμος θα πρέπει να υλοποιήσει το σχέδιο αξιοποίησης της παραλίμνιας αυτής περιοχής μέσα σε μια πενταετία. Στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρεται επίσης ότι «στην παραχωρούμενη έκταση θα υλοποιηθούν αποκλειστικά κοινόχρηστες, κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα λειτουργίες και δεν θα αλλοιωθεί η κατά προορισμό χρήση της έκτασης, ως περιοχή Natura».

Ο σχεδιασμός του Δήμου αφορά τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου με τη δημιουργία υπαίθριων χώρων αναψυχής και αξιοποίησης των υφιστάμενων κτιρίων για τη φιλοξενία εκθέσεων, διαλέξεων και εργαστηρίων.

Στην έκταση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών υπάρχουν μεγάλοι ελεύθεροι χώροι και κτιριακές εγκαταστάσεις. Συνολικά υπάρχουν πέντε κτίρια, ένα από τα οποία είναι η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία. Το μεγαλύτερο από τα κτίρια είναι 250 τ.μ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back