Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προϋπολογισμός: Ανάμεσα σε κωδικούς, «ρεαλισμό» και… αξιοποίηση Ξενία

Εικόνα του άρθρου Προϋπολογισμός: Ανάμεσα σε κωδικούς, «ρεαλισμό» και… αξιοποίηση Ξενία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2022, 11:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών για το 2022 έγινε, τελικά στις 18.00 και όχι το μεσημέρι της Τρίτης, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Όπως αναμενόταν, ήταν μια συζήτηση δύσκολη για τους λιγότερο καταρτισμένους-ες, που την παρακολούθησή της ουδόλως έχουν βοηθήσει νομοθετήματα της τελευταίας πενταετίας.

 Η συζήτηση έγινε βασικά… με κωδικούς και κυρίως, ανάμεσα στους συμβούλους που έχουν εξοικείωση με τους οικονομικούς μηχανισμούς και απεικονίσεις.

Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, στην «επάνοδο» του θέματος μετά την τεταμένη αρχική συνεδρίαση που ανέβαλε η αντιπολίτευση με την αποχώρησή της, ανέλαβε την ευθύνη της καθυστέρησης.

Εξήγησε ότι η συζήτηση καθυστέρηση για δύο βασικούς λόγους: Αφενός γιατί υπήρχε αναμονή των έκτακτων επιχορηγήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να «περιοριστούν οι αυξήσεις» που θα βαρύνουν τους πολίτες, αφετέρου γιατί υπήρχαν αρκετά κρούσματα στις υπηρεσίες και «τότε ήταν μεγαλύτερο το διάστημα παραμονής στο σπίτι».

Σε ό,τι αφορά την παρατήρηση του Παρατηρητηρίου για τον προϋπολογισμό, ο κ. Βάββας παρουσίασε το σχετικό χωρίο, το οποίο ενσωμάτωσε στην εισήγησή του, σημειώνοντας ότι το Παρατηρητήριο απάντησε πολύ γρήγορα στις εξηγήσεις του Δήμου.

Για τον προϋπολογισμό καθαυτό, είπε σε γενικές γραμμές ότι υπάρχουν μειούμενοι πόροι από την κεντρική διοίκηση, υστέρηση των νομικών προσώπων του Δήμου στα έσοδα, υποστελέχωση υπηρεσιών, πίεση από την πανδημία κ.α. Τόνισε μάλιστα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση λόγω covid, καθώς και ότι «η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι μια δυναμική διαδικασία».

O δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του, απάντησε στα περί «προεκλογικού προϋπολογισμού» λέγοντας ότι η αντιπολίτευση «δεν πρέπει να βιάζεται» και ότι «όλοι θα κριθούν». Είπε επίσης ότι πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που στρέφεται στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και ότι ο Δήμος δεν μπορεί μεν να υποκαταστήσει το κεντρικό κράτος, αλλά ο Δήμος διεκδικεί συνεχώς. Είπε πάλι ότι το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης καρκινοβατεί» και ότι «σημασία έχει να διεκδικούμε, να σπρώξουμε, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση και εδώ κάθε βοήθεια έχει σημασία».


Ενότητα Πολιτών: «Για πρώτη φορά αυξήσεις τελών μετά από 15 χρόνια»

Ο κ. Γιωτίτσας, από την αξιωματική αντιπολίτευση, στάθηκε ιδιαίτερα στις ημερομηνίες και τις προθεσμίες, λέγοντας ότι επί προηγούμενης δημοτικής αρχής οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης από την ημερομηνία που εγκρινόταν ο προϋπολογισμός στην οικονομική επιτροπή μέχρι τη συζήτησή του στο δημοτικό συμβούλιο είχαν ήταν τουλάχιστον 1,5 μήνα να προετοιμαστούν.

Ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου αντέτεινε ημερομηνίες ειδοποίησης για τις συνεδριάσεις του προϋπολογισμού κατά τη δημοτική αρχή Μπέγκα, προκειμένου να δικαιολογήσει το μικρό διάστημα που έδωσε και η παρούσα δημοτική αρχή.

Ο κ. Γιωτίτσας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «κακή οικονομική διαχείριση, με εκατοντάδες απ’ ευθείας αναθέσεις, σωρεία, σωρεία απλήρωτων προμηθευτών, μια στρατιά ειδικών συμβούλων, 9 έμμισθους αντιδημάρχους για πρώτη φορά, κανένα όραμα και καμία προστιθέμενη αξία για το δήμο». Επίσης, είπε ότι «για πρώτη φορά μετά τη διοίκηση Γκόντα ήρθε μια αύξηση των δημοτικών τελών, ως αποτέλεσμα των κακών επιλογών που έχει κάνει η δημοτική αρχή».

Ο επικεφαλής της παράταξης Θωμάς Μπέγκας κατηγόρησε το δήμαρχο και τον πρόεδρο του σώματος για την καθυστέρηση, αλλά και για «ψεύδη και θεσμικές εκτροπές» στη συνεδρίαση που αναβλήθηκε, στις 28 Ιανουαρίου.

«Η κατάλυση της θεσμικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να καταστεί βήμα για μια συνέντευξη τύπου της δημοτικής αρχής, αποτελεί επικίνδυνη κι αλαζονική εκτροπή που σας καθιστά υπόλογους απέναντι στους δημότες» είπε και πρόσθεσε ότι «δια στόματος δημάρχου ακούσαμε ότι η ολιγοήμερη αναβολή στη συζήτηση του προϋπολογισμού θίγει τάχα τους εργαζόμενους, ενώ πολύ καλά γνωρίζει ότι η μισθοδοσία τους συνεχίζεται κανονικά, παρά την συνειδητή επιλογή της δημοτικής αρχής να φέρνει Φεβρουάριο μήνα προς έγκριση τον προϋπολογισμό. Δια στόματος του κ. Γκόντα ακούστηκε ότι και επί δικής μας θητείας κατατέθηκε εκπρόθεσμα ο προϋπολογισμός. Ουδέν ψευδέστερο». Προειδοποίησε επίσης ότι το τέλος ταφής απορριμμάτων μπορεί να αποβεί αιτία απόρριψης προϋπολογισμών, για όσους Δήμους δεν το έχουν προβλέψει.

Ιωάννινα_2023: «Ο προϋπολογισμός δεν είναι ρεαλιστικός»

Από την παράταξη Ιωάννινα_2023, ο εισηγητής Βασίλης Κοσμάς χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως ένα σχέδιο «χωρίς στοιχεία ανάπτυξης και χωρίς όραμα για κάποια συγκεκριμένη στόχευση της δημοτικής αρχής για τον Δήμο μας και με σοβαρές παρατηρήσεις από το Παρατηρητήριο». Ανέτρεξε σε μια σειρά σημεία, όπως για παράδειγμα την αναγραφή ποσών που δεν μπορούν να εισπραχθούν και ζήτησε λεπτομέρειες για την προέλευση του χρηματικού υπολοίπου 24,4 εκατ. ευρώ, συμπεραίνοντας τελικά ότι «προκύπτει ένας προϋπολογισμός που ανέρχεται στα 82 εκατ. ευρώ», χαμηλότερος δηλαδή από την αναγραφή του Δήμου και όχι ρεαλιστικός. Επίσης, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι έχει «καταρρίψει κάθε ρεκόρ στις αναθέσεις και στις προσλήψεις συμβούλων για κάθε έργο και κάθε πιθανή νέα δραστηριότητα του Δήμου».

Είπε δε ότι μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή «έχει αναθέσει μόνο για μελέτες τεχνικών έργων 400.000€, εκ των οποίων το 50% στο ίδιο νομικό πρόσωπο. Δεν υπάρχουν άλλοι μηχανικοί ικανοί, κύριε δήμαρχε;».

Η επικεφαλής της παράταξης Τατιάνα Καλογιάννη, είπε από την πλευρά της ότι «όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει στοιχειοθέτηση κάποιας «Νέας Εποχής» στον δήμο μας. Κανένας σχεδιασμός δεν υπήρξε για να επιφέρει την αλλαγή στην εικόνα και στη λειτουργία του δήμου μας. Κάθε δυνατότητα προωθητικών κινήσεων έμεινε μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει ικανότητα για εφαρμογή αυτών. Η δημοτική αρχή αντιλήφθηκε ότι θα είναι αυτή η αποκλειστικά υπεύθυνη για τη χαμένη τετραετία».


Πολίτες για την Ανατροπή: «Τι έγινε με το πάγωμα των χρεολυσίων;»

Ο Βλάσης Παπαχρήστος (Πολίτες για την Ανατροπή) είπε ότι ο ρόλος του κ. Βάββα είναι «λίγο άχαρος», να καταθέτει δηλαδή έναν αυστηρά διαχειριστικό προϋπολογισμό που δεν «μιλάει» στον κόσμο. Είπε δε ότι «όλα αυτά τα μεγάλα που λέγονται προεκλογικά, είναι σχεδόν αδύνατο να συμβούν στην πράξη» και είπε και αυτός ότι ο προϋπολογισμός στην πράξη είναι πολύ μικρότερος. Είπε επίσης ότι ο κ. Βάββας διαπίστωσε τα προβλήματα (υποστελέχωση, έλλειψη χρημάτων) αλλά δεν απέδωσε ευθύνες γι αυτά. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Δήμος συζητάει για ποσά μεγέθους 50.000 πχ για τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας, αλλά συνεχίζει να πληρώνει 1 εκατ. ευρώ για ενοίκια, 2 εκατ. ευρώ για χρεολύσια δανείων της εποχής Γκόντα (που τώρα είναι ξανά στη δημοτική αρχή). Υπενθύμισε ότι η παράταξή του είχε προτείνει πέρυσι να διαπραγματευτεί «πάγωμα» χρεολυσίων με τις τράπεζες ο Δήμος, πρόταση που είχε δει θετικά ο κ. Βάββας. «Δεν μάθαμε τι έγινε με αυτό», είπε.

Ο επικεφαλής της παράταξης Λάζαρος Νάτσης είπε ότι «ο προϋπολογισμός δεν δίνει απαντήσεις στο σύνολο των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας». Είπε επίσης ότι η επιχειρηματολογία κατά της απλής αναλογικής που (ξανα)χρησιμοποίησε η δημοτική αρχή, είναι «κατώτερη του δημάρχου και του προέδρου» και ότι η αντιπολίτευση, σε πολλά θέματα προσπαθεί να συμβάλλει θετικά. Είπε επίσης, σε ό,τι αφορά τα led, ότι θα πρέπει «να αποχωρήσουμε από αυτή τη διαδικασία, έστω και την ύστατη στιγμή».

   

Λαϊκή Συσπείρωση: «Προκλητικά τα ποσά για δημόσιες σχέσεις»

Η Όλυ Τσουμάνη στάθηκε στις δαπάνες για δημόσιες σχέσεις, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ., λέγοντας ότι είναι «προκλητικό το ποσό», ειδικά τη στιγμή που το σχολείο ΣΑΠ καθυστερεί. «Θα υπήρχε καλύτερη δημόσια σχέση για έναν Δήμο, από το να παραδώσει έγκαιρα αυτό το σχολείο;» διερωτήθηκε, ανάμεσα σε άλλα. Είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός είναι «κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του συστήματος-περισσότερο δεν γίνεται». Αναφέρθηκε στα μεγέθη του σχεδίου, στη μείωση ποσών για δομές και νομικά πρόσωπα και την αύξηση τελών κ.α.


Αριστερή Παρέμβαση: «Αντιμετωπίζει κοινωνικά προβλήματα ο προϋπολογισμός;»

O Χρήστος Πατσούρας έθεσε το ζήτημα σε κάπως διαφορετική βάση. «Συμβάλλει ο προϋπολογισμός στην αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων της περιοχής μας; Δημιουργεί πχ θέσεις εργασίας; Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων;». Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι κατέθεσε έναν προϋπολογισμό λιτότητας, παροχών σε συμβούλους, χωρίς καμία «αναπτυξιακή πρόταση για τον Δήμο».


Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία: «Εμείς αξιοποιήσαμε το Ξενία»…

Ο Νίκος Γκόντας (δημοτική αρχή) μίλησε κυρίως για ευθύνες της αντιπολίτευσης για την αναβολή της συνεδρίασης, λέγοντας ότι «είχαν το χρόνο» να καταθέσουν πρόταση και στην πράξη, επιβεβαίωσε μερικές από τις επισημάνσεις για τα οικονομικά μεγέθη, λέγοντας: «Ευτυχώς υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ευτυχώς είμαστε στην ΕΕ». Ανέτρεξε δε στη δική του δημοτική θητεία, ως «απόδειξη για το έργο που είχαμε παρουσιάσει», για να πει ότι οι Δήμοι μπορούν να κάνουν πράγματα. Ως παράδειγμα αξιοποίησης έφερε το Ξενία, το οποίο (ο χώρος) παραχωρήθηκε σε ιδιώτη.


Γιάννενα Τώρα: «Πολιτικός υψηλού επιπέδου ο κ. Βάββας»

Ο Άρης Μπαρτζώκας (δημοτική αρχή) έδωσε… επαίνους στον κ. Βάββα για διάφορα χαρακτηριστικά που του απέδωσε, μεταξύ άλλων και του «πολιτικού υψηλού επιπέδου». Για τον προϋπολογισμό είπε ότι «είναι αυτός που μπορεί να παρουσιάσει σήμερα ο Δήμος». Είπε επίσης ότι θα ήθελε «να είχαμε σε κάθε γωνία ένα στάδιο, σε κάθε γωνία ένα γηροκομείο», αλλά «αυτά είναι ανέξοδα να τα λέει κανείς».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3