ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας: Mια «γραφειοκρατική» ιστορία σχολικής στέγης

Εικόνα του άρθρου Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας: Mια «γραφειοκρατική» ιστορία σχολικής στέγης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2023, 21:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε άλλο παρά λίγες είναι οι σχολικές υποδομές των Ιωαννίνων που χρειάζονται συντήρηση, επισκευή ή ακόμα και πιο σοβαρές παρεμβάσεις. Αρκετά δε σχολεία, εντός του αστικού ιστού, στεγάζονται σε ακίνητα κληροδοτημάτων (της Μητρόπολης Ιωαννίνων, κυρίως) ή διατηρητέα κτίρια, τα οποία ο Δήμος μισθώνει. Τα κτίρια αυτά έχουν εκ των πραγμάτων κάποιους περιορισμούς στη σχολική λειτουργία, που δεν «υπακούν» στις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε σήμερα ότι υπογράφηκε η σύμβαση του έργου συντήρησης 16 σχολικών κτιρίων με την ανάδοχο εταιρία. Το έργο, με αρχικό προϋπολογισμό, 2,3 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Ένα έργο που στοχεύει στην εξασφάλιση «συνθηκών άνεσης και ασφάλειας για τους μαθητές» όπως σημειώνεται, με τον Δήμο να προαναγγέλλει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η σύμβαση και για δεύτερο, ανάλογο έργο με προϋπολογισμό 2,1 εκατ. ευρώ (επίσης μέσω «Αντ. Τρίτσης».


«Στα παιδιά οφείλουμε το καλύτερο και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε πράξη» αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος.

Η δήλωση αυτή ήρθε την ημέρα που γονείς και μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Ιωαννίνων. To αίτημά τους ήταν σαφές και αυτονόητο: «Θέλουμε ασφαλή σχολεία».

Πριν από δύο μήνες, ένας μαθητής του σχολείου έπεσε από ύψος σε τάφρο μετά από υποχώρηση της περίφραξης του αύλειου χώρου. Ο μαθητής ευτυχώς δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Ωστόσο, από εκείνη την ημέρα άνοιξε μια κοινωνική συζήτηση για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων.

Η περίπτωση του κτιρίου του Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής έρχεται να αναδείξει κάποια «δομικά» προβλήματα της σχολικής στέγης. Καταρχάς, δεν υφίσταται οικοδομική άδεια και κατά συνέπεια δεν υπάρχει και μελέτη πυροπροστασίας. Όπως δεν υπάρχει και στατική μελέτη και μη πρόβλεψη για προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε όλους τους χώρους. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι ο χώρος της αυλής, όπου έγινε το ατύχημα, ανήκει στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Η όλη υπόθεση έρχεται να αναδείξει όμως και μια μεγάλη  δυσκολία στη διαχείριση απλών –στη φύση τους- προβλημάτων μέρους του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πρότυπου Γυμνασίου, εξαρχής, ζητούσε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τους μαθητές. Τα «μπαλώματα» στην περίφραξη προφανώς δεν αποτελούν λύση. Ακολούθησε και η αφαίρεση μπασκετών και λοιπού αθλητικού εξοπλισμού από την αυλή…

Αντιπροσωπεία του συλλόγου με τη συμμετοχή μαθητών του 15μελούς συμβουλίου και της Ένωσης Γονέων συνάντησε σήμερα τον δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου, από τον οποίο ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες έτσι ώστε να καταστεί η περίφραξη του σχολείου ασφαλής και να αντικατασταθούν οι μπασκέτες και τα τέρματα. Και προφανώς, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σχετικά με τη χρήση των σχολικών κτιρίων χωρίς να υπάρχουν άδειες και πιστοποιήσεις αντισεισμικής ικανότητας και πυροπροστασίας. Στη συνάντηση, παρών ήταν και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες στην περίφραξη του αύλειου χώρου εντός του καλοκαιριού. Σημειωτέον ότι το Δημαρχείο δεν προχώρησε σε καμία ανακοίνωση για τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον σύλλογο.

Ενδιαφέρουσα… ήταν η απάντηση του δημάρχου όσον αφορά τις μπασκέτες και τα τέρματα. Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον σύλλογο ότι ο αθλητικός εξοπλισμός αφαιρέθηκε μετά από έλεγχο του φορέα τεχνικού ελέγχου και πιστοποίησης TÜV που πραγματοποιήθηκε το 2021. Το 2021 ήταν όμως πριν από δύο χρόνια…

Επιπλέον ο δήμαρχος είπε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για την αποκατάσταση του αθλητικού εξοπλισμού, «καθώς ο χώρος της αυλής στον οποία ήταν εγκατεστημένος δεν ανήκει στον Δήμο αλλά στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, όπως διαπιστώθηκε μετά το ατύχημα!». Ο σύλλογος ζήτησε να γίνουν άμεσα οι συζητήσεις μεταξύ Δήμου και Μητρόπολης για την παραχώρησε του χώρου. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι «η Μητρόπολη, ως εκ της αποστολής της, θα συνεργαστεί με τον δήμαρχο για το καλό των παιδιών της πόλης, χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Δεσμεύσεις υπήρξαν από τη δημοτική αρχή και για τις άδειες και πιστοποιήσεις αντισεισμικής ικανότητας και πυροπροστασίας, χωρίς όμως να παρουσιαστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τον σύλλογο.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back