Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρόταση στην UNESCO για το πανηγύρι του Συρράκου

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2020, 20:31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Υπουργείο Πολιτισμού υπέβαλλε προ ημερών τον φάκελο καταγραφής στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco των πανηγυριών στη Βλάστη Κοζάνης και στο Συρράκο Ιωαννίνων.

Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του, θεωρεί μεταξύ άλλων ότι η εξέλιξη αυτή «θα τονώσει τον σεβασμό των Συρρακιωτών για το πανηγύρι μας, ιδιαίτερα σήμερα που κλονίζεται από την οικονομική κρίση, ώστε να μην οδηγηθεί σε μορφή αγοραίας διασκέδασης και θα συμβάλει στο να παραμείνει ζωντανό στον χωροχρόνο, ως ένα από τα πολυτιμότερα πολιτισμικά κεφάλαια αυτοπροσδιορισμού μας». 

Η επιτροπή για την υποβολή του φακέλου συγκροτήθηκε το 2015 και ο σύνδεσμος ευχαριστεί για την προσφορά του υλικού.

Ο Αλέξης Ιπποκράτης, μέλος της επιτροπής και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων, τονίζει ότι «ο φάκελος είναι σωστά ενημερωμένος και τεκμηριωμένος, ώστε να τύχει της έγκρισης της Unesco και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η εγγραφή του πανηγυριού μας  στον κατάλογο».

Το πανηγύρι του Συρράκου είχε εγγραφεί στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού το 2016. Ως πυρήνας του συρρακιώτικου πανηγυριού καθορίζεται ο χώρος διεξαγωγής του, το χοροστάσι στην κεντρική πλατεία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back