Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πρόταση για σύνδεση με Κακαβιά μέσω… Εγνατίας

Εικόνα του άρθρου Πρόταση για σύνδεση με Κακαβιά μέσω… Εγνατίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2021, 17:06
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δυο προτάσεις παρουσίασε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος. Ανέφερε μάλιστα ότι τις κατέθεσε στον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη. Ξεκαθάρισε ότι είναι πολιτικές προτάσεις και όχι τεχνοκρατικές και «ώριμες».

Η μια, είναι η συνέχιση της χάραξης της Ιόνιας μέχρι Κακαβιά, ως «παραεγνατία», ώστε, όπως είπε ο κ. Ριζόπουλος, «να μπορέσει να βρει χρηματοδότηση ως ένα έργο που αφορά ένα διευρωπαϊκό οδικό άξονα».

Η δεύτερη, είναι «να εξεταστεί αν ο ανάδοχος της Εγνατίας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς οφείλει να ολοκληρώσει τη σύνδεση με το Ζαγόρι, μπορεί να συνεχίσει το δρόμο πίσω από το βουνό ώστε να συνδεθούμε με την Κόνιτσα και από εκεί στην Κακαβιά».

Η μεν πρώτη πρόταση που μοιάζει πιο λογική, είναι αυτή που ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε, με καίρια κυβερνητική ευθύνη, αλλά και την Περιφέρεια Ηπείρου να μη δείχνει ότι μπορεί όντως να υποστηρίξει ένα τέτοιο έργο.

Όσο για τη δεύτερη, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας και οι κόμβοι, ειδικά στην Ήπειρο, είναι παλαιώθεν «πικραμένη» υπόθεση.

Ο κ. Ριζόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον περιφερειάρχη για τους χειρισμούς του, λέγοντας ότι «ο τραγικός χειρισμός του περιφερειάρχη σε όλα τα ζητήματα της Ιόνιας Οδού οδήγησαν στο αδιέξοδο που είμαστε σήμερα. Με εγωιστικό τρόπο έδωσε την ευκαιρία στο υπουργείο να μην έχει καμία ευθύνη για το έργο».

Μια μικρή εντύπωση προκαλεί η «αθώωση» των κεντρικών φορέων, οι οποίοι υποτίθεται ότι ξεκίνησαν τις πρωτοβουλίες, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής κ.ο.κ.

 «Ο μόνος άξονας που είναι διευρωπαϊκός κι αφορά την Ήπειρο είναι η Εγνατία Οδός», υποστήριξε ο κ. Ριζόπουλος, μεταξύ άλλων. Η Ιόνια οδός πάντως είναι ενταγμένη στα διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα, όπως επίσης και η σύνδεσή της με Πρέβεζα-Πάργα-Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η δεύτερη λύση που πρότεινε, «δίνει περισσότερες εξόδους προς το Ζαγόρι, ενώ βγάζει οριστικά από την απομόνωση την Κόνιτσα».

Ο κ. Ριζόπουλος το πήγε και πιο μακριά, φτάνοντας σε ενδεχόμενο αποτέλεσμα επόμενων εκλογών, για να πει ότι «η επανεκλογή Καχριμάνη σημαίνει επικράτηση της νοοτροπίας που μας έχει οδηγήσει στα βράχια μέχρι το 2029».

Τέλος, επέκρινε την περιφερειακή αρχή για «απουσία από τη ΔΕΘ», εννοώντας την απουσία από εξαγγελίες ιθυνόντων, λέγοντας ότι αυτό γίνεται εδώ και καιρό. «Η ευθύνη βαραίνει τον περιφερειάρχη ο οποίος κρύβεται πίσω από ένα τεράστιο έλλειμμα εμπειρίας και δυνατότητας να συνδιαλέγει με εκείνους που αποφασίζουν για εμάς». Στον αντίποδα, προσπάθησε να προβάλλει την παράταξή του ως «αξιόπιστο συνομιλητή» της κεντρικής εξουσίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back