Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Προτάσεις και προϋποθέσεις για τη διαχείριση υδάτων

Εικόνα του άρθρου Προτάσεις και προϋποθέσεις για τη διαχείριση υδάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/04/2021, 19:13
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σχετικά με τα Σχέδια Διαχείρισης της Λεκάνης Απορροής (ΣΔΛΑΠ) του Λεκανοπεδίου, o ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ιωαννίνων παραθέτει μια σειρά θέσεις του, που ξεκινούν από την παραδοχή ότι «το νερό είναι φυσικός πόρος, ανανεώσιμος αλλά όχι ανεξάντλητος» και συμπληρώνει ότι για την ορθολογική χρήση του νερού, θα πρέπει μεταξύ άλλων να προστατεύονται οι φυσικοί πόροι, «με ουσιαστική τήρηση των νόμων, καταγραφή των αποθεμάτων καθώς και την διατήρηση της ποιοτικής κατάστασης αυτών».

Για τα εξαετή σχέδια καθαυτά και τις αναθεωρήσεις τους, αναφέρει ότι  θα πρέπει να γίνονται μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με τον σχεδιασμό που απαιτείται και όπως ο νόμος ορίζει και να στηρίζονται σε «τεκμηριωμένες, ανεξάρτητες και εγκεκριμένες επιστημονικές θέσεις εκφρασμένες από επίσημους επιστημονικούς φορείς, να είναι σαφή και να μην αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας».

Ακόμα, αναφέρει ότι θα πρέπει «να γίνονται με διαδικασίες που προωθούν την κοινωνική διαβούλευση και διασφαλίζουν τον κοινωνικό έλεγχο», μέσω του συμβουλίου υδάτων και της κοινωνίας.

Σημειώνει ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές και να ελεγχθούν οι διαρροές, που ειδικά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι σημαντικές, να παρακολουθούνται τα υδρόμετρα σε δημόσιες και ιδιωτικές γεωτρήσεις για να μην ξεπερνιέται το αδειοδοτημένο όριο άντλησης, να αντιστοιχιστούν τα ανταποδοτικά τέλη στους Δήμους με βάση τις αντλήσεις και τη χρησιμοποίηση των ποσών κ.α.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, σε διοικητικό επίπεδο, ότι θα πρέπει να συγχωνευτούν ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ και να υπάρξει μείωση κόστους για τους δημότες.

Τέλος, σημειώνει ότι η διαχείριση του νερού πρέπει να παραμείνει υπό δημόσια εποπτεία «και σε ένα περιβάλλον ενεργού κοινωνικού ελέγχου, οι αρμόδιες υπηρεσίες να ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα και επιπλέον να συστηματοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων και όλων των αντλήσεων, σε σχέση με την χρήση και τις ληφθείσες ποσότητες του νερού».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3