ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσοχή-προσοχή, οι U2

Εικόνα του άρθρου Προσοχή-προσοχή, οι U2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2019, 17:18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 19 Νοεμβρίου του 1991, οι U2 κυκλοφόρησαν ένα κομβικό άλμπουμ για την πορεία του ροκενρολ, ένα από τα καλύτερά τους, καθώς και ένα από τα λίγα για τα οποία έχει ανοίξει δισκάδικο στην Ελλάδα μεσάνυχτα, για την «παγκόσμια πρώτη» του.

Το Achtung! Baby ήταν το έβδομο άλμπουμ μιας μπάντας που έψαχνε τον τρόπο να μη γίνει δεινοσαυρική. Στα προηγούμενά της και ίσως, με αποκορύφωμα το live Rattle and Hum, οι Ιρλανδοί ήταν μια μπαντάρα που έγραφε κομματάρες, οριακά λίγο ματσό, αλλά με ήδη οριοθετημένο το χώρο του και με τρόπο πολύ αποφασιστικό: Sunday, bloody Sunday, Desire, With or without you κ.α. Επίσης, είχε το Joshua Tree, ένα υπερμοσχοπουλημένο άλμπουμ.

Αλλά το ’91, η μπάντα αποφάσισε να πάει αλλιώς. Προσέλαβε τους Ντανιέλ Λανουά και Μπράιαν Ίνο στην παραγωγή και το πρώτο κιόλας σινγκλ, το «The Fly» ήταν εντελώς τροχιοδεικτικό. Samples, οριακά βιομηχανικός ήχος, ο Μπόνο με τα γυαλιά ηλίου παντού, glam, φωτάκια, όχι πια στακάτα ριφς στην κιθάρα.

Και όμως, το Acthung baby ήταν εξαιρετικό. Ήταν ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μεταπήδησε μια μπάντα από ένα προφίλ σε ένα άλλο, από την εποχή που ο Ρόμπερτ Φριπ αποφάσισε να κάνει τους King Crimson προσωπικό του μουσικό κολλέγιο.

Εκείνο το βράδυ της παγκόσμιας πρεμιέρας, το Happening στη Χαριλάου Τρικούπη άνοιξε μεσάνυχτα για το νέο δίσκο των U2, με ουρές οπαδών να περιμένουν.

Το Achtung baby ήταν ίσως και το τελευταίο πραγματικά καλό άλμπουμ της μπάντας, η οποία προσπάθησε να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο με το Zooropa και μετά, κάπου το 2000 αποφάσισε να παίξει FM Rock με αδιάφορα αποτελέσματα. 


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back