Oikonomou pisoi
ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

«Προσκύνημα μετάνοιας»

Εικόνα του άρθρου «Προσκύνημα μετάνοιας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2022, 00:42
ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

O Πάπας Φραγκίσκος συναντά αυτόχθονες για μια σιωπηλή προσευχή στο νεκροταφείο στην Μάσκουατσις, μια κοινότητα 100 χιλιόμετρα νότια του Έντμοντον. Καναδάς, Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022. 

Η πενθήμερη επίσκεψη, που χαρακτηρίστηκε «προσκύνημα μετάνοιας» είναι η πρώτη παπική επίσκεψη στον Καναδά εδώ και 20 χρόνια. 

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε σήμερα «συγγνώμη για το κακό που διαπράχθηκε» σε βάρος αυτοχθόνων στον Καναδά, ιδιαίτερα σε καθολικά σχολεία όπου παιδιά έπεσαν θύματα κακοποίησης, χαρακτηρίζοντας «καταστροφικό λάθος» την αναγκαστική πολιτιστική αφομοίωση.

«Ικετεύω ταπεινά συγχώρηση για το κακό που διέπραξαν τόσοι πολλοί χριστιανοί σε βάρος των αυτοχθόνων», είπε ο 85χρονος ποντίφικας, ο οποίος χειροκροτήθηκε από το πλήθος.

Μεταξύ 1881 και 1996, περισσότερα από 150.000 παιδιά ιθαγενών απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και μεταφέρθηκαν σε οικοτροφεία. Πολλά εξ αυτών λιμοκτονούσαν, έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού και σεξουαλικής κακοποίησης, με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά να κάνει λόγο για «πολιτιστική γενοκτονία».

Πέρσι ανακαλύφθηκαν τα λείψανα 215 παιδιών σε ένα πρώην σχολείο για αυτόχθονες στο Κάμλουπς, στη Βρετανική Κολομβία, το οποίο είχε κλείσει από το 1978. Από τότε έχουν βρεθεί εκατοντάδες άλλοι ανώνυμοι τάφοι ιθαγενών.

Φωτογραφία: EPA/VATICAN MEDIA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back