ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ερευνητική γεώτρηση

Εικόνα του άρθρου Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ερευνητική γεώτρηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2024, 20:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη σχεδιαζόμενη ερευνητική γεώτρηση εξόρυξης υδρογονανθράκων και μελλοντικής εξόρυξης στα όρη Κουρέντων, στο νομό Ιωαννίνων, κατέθεσαν φορείς και πρόσωπα.

Τη σχετική γνωστοποίηση κάνει η Αδελφότητα Κουρέντων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, με την αίτηση ακύρωσης προσβάλλεται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), και παρεμπιπτόντως ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες και ο νόμος που κυρώνει τη σύμβαση μίσθωσης, που αποτελούν τη νομική βάση της ΑΕΠΟ.

Οι λόγοι ακύρωσης αφορούν όλες τις πράξεις (διοικητικές και νομοθετικές) και αναφέρονται συνοπτικά στα εξής:

1.Παραβίαση της διεθνούς, ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ) καθόσον η επίδικη εξόρυξη συμβάλλει προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή προς την αύξηση των εκπομπών ΑτΘ.

2. Παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία της φύσης (οδηγία 92/43) καθόσον η περιοχή του επίδικου έργου έχει υψηλή αξία για τη βιοποικιλότητα διότι αρκετά είδη που προστατεύονται αυστηρά από τη νομοθεσία έχουν εντοπιστεί εντός του χώρου του επίδικου έργου, και αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους επιβίωσης. Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου στη φύση, όπως το απαιτεί η νομοθεσία.

3. Παραβίαση της νομοθεσίας για τον ατμοσφαιρικό αέρα (οδηγία 2008/50) διότι σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας εξόρυξης εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα επικίνδυνοι ρύποι που είναι καρκινογόνοι. Στη ΜΠΕ και στην ΑΕΠΟ δεν γίνεται καμία εκτίμηση της ποσότητας και της φύσης των ρύπων και ως εκ τούτου δεν προτείνονται μέτρα αποφυγής και προστασία του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής.

4. Παραβίαση της νομοθεσίας για τα ύδατα (οδηγία 2000/60). Ούτε στη ΜΠΕ ούτε στην ΑΕΠΟ έγινε επιστημονική αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου στα ύδατα της περιοχής ιδίως σε σχέση με την υποβάθμιση της ποσότητας και της ποιότητας, η οποία απαγορεύεται απολύτως από τη νομοθεσία.

Την αίτηση κατέθεσαν 30 φυσικά πρόσωπα (κάτοικοι της εγγύς και ευρύτερης περιοχής ) και 18 νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων Ομοσπονδίες Αδελφοτήτων χωριών της περιοχής, μεμονωμένες Αδελφότητες, ΚοινΣΕπ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι, κ.α.

Η Αδελφότητα Κουρέντων, στην ανακοίνωσή της, σημειώνει, από την πλευρά της: «Σε μία εποχή λοιπόν, που ο πλανήτης ζητά απεγνωσμένα να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα για να μπορέσει να επιβιώσει, εμείς τί κάνουμε; Παραδίδουμε άνευ όρων μια από τις τελευταίες καθαρές και αμόλυντες γωνιές της χώρας μας, ώστε να μετατραπεί σε πεδίο εξόρυξης υδρογονανθράκων, σα να μην συμβαίνει τίποτα. Η κατάθεση της αίτησης ακύρωσης δεν είναι η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία παρέμβαση για την προστασία της περιοχής της Ηπείρου από τις καταστροφικές συνέπειες της ερευνητικής γεώτρησης και της μελλοντικής εξόρυξης». Καταλήγει δε ότι θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις και επιστημονικές εκδηλώσεις.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back