Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρόσφυγες: Μέχρι πότε στις σκηνές;

Εικόνα του άρθρου Πρόσφυγες: Μέχρι πότε στις σκηνές;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2016, 13:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όλον αυτόν τον καιρό μάθαμε να διαχειριζόμαστε τη ζέστη. Είναι δύσκολο όταν ζεις σε σκηνή. Το κρύο δεν θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε» μας λέει ο Αμάρ, πρόσφυγας που μένει στον καταυλισμό του Κατσικά. Τα λόγια του αυτά αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα η οποία ξεπερνά κάθε ενδεχόμενη σκοπιμότητα που αποδίδεται ενίοτε σε κάποιους πρόσφυγες ή σε κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τις τελευταίες μέρες, στον καταυλισμό, κυκλοφορεί ένα υπόμνημα διαμαρτυρίας με αποδέκτη κάθε ενδιαφερόμενο, γραμμένο στα αραβικά, στα αγγλικά και στα ελληνικά. Οι πρόσφυγες, σε αυτό το υπόμνημα, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις συνθήκες διαβίωσης και κυρίως για το στεγαστικό ζήτημα. Αυτό που ζητούν είναι να αντικατασταθούν οι σκηνές με κοντέινερς. Μάλιστα, οι πρόσφυγες δηλώνουν αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό με κατεύθυνση την πόλη των Ιωαννίνων, αν δεν πάρουν άμεσα απαντήσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Στο στόχαστρό τους βρίσκεται κυρίως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες η οποία έχει αναλάβει τη στέγασή τους. Είναι γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποκατάσταση της πρώην παιδόπολης «Αγία Ελένη», όπου θα μεταφερθεί ένα μέρος του πληθυσμού των προσφύγων του Κατσικά, αλλά και στην εγκατάσταση οικίσκων στον καταυλισμό, όπως είχε δεσμευτεί και δημοσίως ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Για την «Αγία Ελένη», σύμφωνα με την πρόσφατη τοποθέτηση του διοικητή του καταυλισμού Φίλιππα Φίλιου, η καθυστέρηση οφείλεται στη μελέτη η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πέραν των υποδομών αυτών που δεν έχουν γίνει, το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό, μεταξύ Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και δήμου Ιωαννιτών για τη στέγαση προσφύγων σε κτίρια και διαμερίσματα της πόλης, δεν έχει υπογραφεί ακόμη -κάτι που αποδίδεται στη γραφειοκρατία. Ωστόσο, οι διαδικασίες για την εξεύρεση των κατάλληλων χώρων προχωρούν. Ο Δήμος έχει εντοπίσει δύο παλιά ξενοδοχεία που υπολειτουργούν και βρίσκεται σε συζήτηση με τους ιδιοκτήτες τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back