ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προσδοκώντας αποτελέσματα

Εικόνα του άρθρου Προσδοκώντας αποτελέσματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2017, 01:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ως μια «κατεξοχήν Περιφέρεια που μπορεί να αναδειχθεί σε ενδιάμεσο κόμβο των διευρωπαϊκών δικτύων» χαρακτήρισε την Ήπειρο ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση κλεισίματος του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου, ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Ωστόσο, τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά και αρκετά μακριά από το να γίνει η Ήπειρος ένας σημαντικός «σταθμός» της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη,το μεγαλύτερο και πιο άμεσο πρόβλημα είναι η ανεργία: «Πονάει η ψυχή μας κάθε φορά, που μαθαίνουμε ότι ένας νέος επιστήμονας, παίρνει το δρόμο της ξενιτιάς. Μας λυγίζει το άγχος εκείνων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο, ώστε να συμπληρώσουν τα ένσημα για τη σύνταξη…». Πρόσθεσε δε ότι αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, οι δείκτες της ανεργίας θα ήταν ακόμη χειρότεροι, και κάλεσε το κράτος να προωθήσει μακροπρόθεσμες λύσεις για την αύξηση της απασχόλησης. Ο κ. Καχριμάνης στην ομιλία του είπε πολλά τα οποία τα θέτει κατά καιρούς με κάθε αφορμή: από την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και των πόρων και τις υποδομές (επέκταση των οδικών συνδέσεων προς την Αλβανία, σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα, ολοκλήρωση Ε65) μέχρι την εφαρμογή της ηλεκτρονικής χρέωσης στα διόδια και το τρένο. Αλλά ένα τρένο διαφορετικό από αυτό που οραματιζόταν επί δεκαετίες η Ήπειρος:«Προτείνουμε την τρέχουσα περίοδο να τεθεί προς εξέταση η κατασκευή της γραμμής Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα- Αργυρόκαστρο-Τεργέστη» τόνισε.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, επεσήμανε ότι είναι η δύναμη της Ηπείρου ενώ υποστήριξε ότι «χάρη στις συντονισμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες μας και τη συμμετοχή σεσημαντικές διεθνείς εκθέσεις πετύχαμε φέτος να έχουμε αύξηση επισκεπτών σε διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο της χώρας». Για τον πρωτογενή τομέα –που αποτελεί από τα αγαπημένα του θέματα, ο κ. Καχριμάνης εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα ακόμα: μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καλλιεργητές, εκσυγχρονισμός των αρδευτικών, αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους δασικούς χάρτες, προστασία της ταυτότητας των προϊόντων. «Αν δεν στηρίξουμε σήμερα τους αγρότεςμας, αύριο θα είναι αργά» τόνισε. 

Ο περιφερειάρχης μίλησε και για τη μειονότητα στη Νότια Αλβανία. «Το εθνικό μας κέντρο πρέπει αντιμετωπίζει ενιαία όλους τους Βορειοηπειρώτες, ελληνόφωνους και βλαχόφωνους. Άλλωστε η Ήπειρος έχει διασπορά πληθυσμού σε όλα τα βαλκάνια και την Αυστροουγγαρία (sic)»...Και από αυτή την ομιλία του, δεν έλειψε η αναφορά του στους ηπειρώτες ευεργέτες. Αυτή τη φορά επικαλέστηκε τον Γεώργιο Αβέρωφ («τον πρύτανη των εθνικών-ηπειρωτών ευεργετών») ο οποίος αρνήθηκε πρόσκληση φίλου του να επισκεφθεί την Ελλάδα, αν η χώρα δεν προβεί σε μεταρρυθμίσεις, για να δώσει έμφαση στην ανάγκη να γίνουνμεγάλες τομές. 

Από το βήμα της εκδήλωσης αυτής, ο κ. Καχριμάνης μετέφερε για μια ακόμη φορά τη διαφωνία του με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αναφέροντας ότι η απλή αναλογική μπορεί να αποδειχθεί λειτουργική σε κεντρικό επίπεδο, αλλά στην τοπική αυτοδιοίκηση «θα έχει διαλυτικές επιπτώσεις». 

Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «τα προβλήματα υπερβαίνουν πολιτικές καιπολιτικούς. Για αυτό πρέπει να εξεταστούν και να δρομολογηθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». Σημειωτέον δε ότι ο κ. Καχριμάνης ξεκίνησε την ομιλία του με την ευχή το περιφερειακό αυτό αναπτυξιακό συνέδριο «να έχει καλύτερη τύχη από όσα κατά καιρούς έγιναν», υπενθυμίζοντας την αλλαγή σχεδιασμών (κατά την εναλλαγή όχι μόνο κυβερνήσεων αλλά και υπουργών της ίδιας κυβέρνησης). Όπως είπε, «προσδοκία μας είναι το τωρινό συνέδριο να κριθεί στην πράξη αποτελεσματικό». 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back