ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προσαγωγές, πρόστιμα και τραυματισμοί στην απεργία

Εικόνα του άρθρου Προσαγωγές, πρόστιμα και τραυματισμοί στην απεργία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2020, 14:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η σημερινή, 24ωρη απεργία χαρακτηρίστηκε και πάλι από προσαγωγές, συλλήψεις και τραυματισμούς, με τη δράση της αστυνομίας να είναι και πάλι εξαιρετικά συζητήσιμη και να προκαλεί έντονες αντιδράσεις, δικαιολογημένα.

Νωρίς το πρωί έγιναν επτά προσαγωγές μελών σωματείων που βρέθηκαν μπροστά σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις.

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του:

«Είναι προφανές ότι ο ζήλος της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών δεν είναι η ‘προστασία της υγείας’, αλλά η καταστολή των αγώνων, των διεκδικήσεων των εργαζομένων για ζωή, υγεία και δικαιώματα» και προσθέτει ότι  «η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη και αντί να  στέλνει δυνάμεις καταστολής ενάντια στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους θα έπρεπε να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Αντί να κάνει προσαγωγές συνδικαλιστών, να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντί να ψάχνει συνωστισμό σε συγκεντρώσεις και στους δρόμους, να σπάσει το άβατο των εργοστασίων που ο κορονοϊός θερίζει τους εργάτες, τα παιδιά τους και τις οικογένειες τους».

Τη δράση της αστυνομίας κατήγγειλε με δήλωσή της η πρόεδρος του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χριστίνα Τουλκιαρίδου, λέγοντας ότι πρόκειται για «επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζόμενων».

Ακόμα και μεμονωμένοι πολίτες που έδειχναν το SMS,  δέχθηκαν παρατηρήσεις ή και «γράφτηκαν» ανάλογα με την «εκτίμηση», αν δηλαδή συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ή όχι. Σημειωτέον ότι σήμερα δεν υπάρχει η γενική απαγόρευση που ίσχυε στις 16-18 Νοεμβρίου. 

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ διαδηλωτές πήγαιναν πάνω-κάτω την Αβέρωφ, σε ένα ιδιότυπο «κρυφτό» με τις διμοιρίες των ΜΑΤ και τις δυνάμεις της Ασφάλειας που ήταν ακροβολισμένες σε πολλά σημεία, στην οδό Νεοφύτου Δούκα σημειώθηκαν συμπλοκές και έγιναν 12 προσαγωγές μελών σωματείων βάσης, μελών της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης κ.α. Δύο από τους συνδικαλιστές, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τραυματίστηκαν από τους αστυνομικούς.

Η Χειρονομία-Αντιεξουσιαστική Κίνηση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Εν μέσω πανδημίας, η ίδια κυβέρνηση, που αρνείται να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ έστω και την ύστατη ώρα, συνεχίζει το νομοθετικό της έργο, περνώντας ένα ακόμη ακραία νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο που ισοπεδώνει όποια εργατικά δικαιώματα απομένουν».

Στο μεταξύ, πορεία έγινε, από την κεντρική πλατεία μέχρι την Ακαδημία.  

«Η πορεία, καθ' όλα ειρηνική και με αποστάσεις, κινήθηκε προς την Ακαδημία όπου και μπλοκαρίστηκε από μονάδες της ομάδας ΔΙΑΣ. Ακολούθησαν δύο επιτόπου προσαγωγές με τραυματισμούς, ενώ στο ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε έγιναν ακόμη οκτώ προσαγωγές» αναφέρει η «Χειρονομία».

Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελέυθεροι λίγο αργότερα.

Το ΚΚΕ (μ-λ) καταγγέλλει επίσης «αποκλεισμό του εργατικού κέντρου από δυνάμεις καταστολής, προσαγωγές συνδικαλιστών του εργατικού κέντρου και απεργών-αγωνιστών έξω από χώρους δουλειάς και στους δρόμους της πόλης, ξύλο στο κέντρο της πόλης μετά τη διαδήλωση που τελικά έγινε από την Περιφέρεια ως την Ακαδημία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back