Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προκάτ σχολεία; «…μέσα στους επόμενους μήνες»

Εικόνα του άρθρου Προκάτ σχολεία; «…μέσα στους επόμενους μήνες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/08/2020, 17:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε λιγότερο από έναν μήνα, τα σχολεία ανοίγουν και πάλι (καλώς εχόντων των πραγμάτων). Προ των πυλών λοιπόν η νέα σχολική χρονιά, και ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε, μόλις τώρα, να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Ηπείρου για τη «μετακόμιση» του 1ου νηπιαγωγείου Ιωαννίνων και του Σχολείου Αναπήρων Παιδιών (ΣΑΠ) σε έκταση ενός του παλαιού «Χατζηκώστα».  

Πριν από έναν χρόνο περίπου, η νέα δημοτική αρχή Ιωαννίνων βρήκε κι αυτή μπροστά της τη μεγάλη εκκρεμότητα του 1ου νηπιαγωγείου. Το καλοκαίρι του 2019, η πρώην δημοτική αρχή είχε πάρει την απόφαση το νηπιαγωγείο αυτό να στεγαστεί προσωρινά στο σχολικό συγκρότημα του Καπλάνειου. Μέχρι τότε, το νηπιαγωγείο στεγαζόταν στο κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Σχολής, το οποίο οι διαχειριστές του ομώνυμου κληροδοτήματος αποφάσισαν να το μισθώσουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και δη στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Μια εξέλιξη βέβαια την οποία ο Δήμος Ιωαννιτών γνώριζε πολύ καιρό.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή έσπευσε να διαβεβαιώσει για την «πολιτική της βούληση» για την επίλυση του προβλήματος, με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να δηλώνει με έμφαση ότι «θα προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, με τόλμη και χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος» και ότι η λύση της συστέγασης για το 1ο νηπιαγωγείο «θα είναι μόνο για φέτος».

Πέρσι τον Οκτώβριο, είχαν γίνει οι διαδικασίες κατεδάφισης δύο ερειπωμένων βοηθητικών κτιρίων για την «απελευθέρωση της έκτασης», με ένα πυκνό δίκτυο καλωδίων της ΔΕΗ και μια μεγάλη δεξαμενή συγκέντρωσης αποβλήτων να κάνουν… την εμφάνισή τους.

Και μετά από τόσο καιρό, μέσα στον Αύγουστο, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών έρχεται να εγκρίνει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για την ανέγερση των σχολικών μονάδων. Αν και η «ανέγερση σχολικών μονάδων» αφορά την εγκατάσταση λυόμενων κατασκευών, ειδικών προκάτ, τα οποία έχει στη διάθεσή της εδώ και χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου. Είναι γεγονός πάντως ότι το ζήτημα της στέγασης δύο σχολείων –νηπιαγωγείου και σχολείου για παιδιά με αναπηρία- σε προκάτ κτίρια δεν φαίνεται να έχει προβληματίσει πολλούς όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχει συζητηθεί επαρκώς…

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η Περιφέρεια Ηπείρου θα αναλάβει τη διάθεση και τη μεταφορά δύο προκάτ κτιρίων εμβαδού 210 τ.μ. το καθένα. Επίσης, θα αναλάβει και τη θεμελίωση. Ο Δήμος Ιωαννιτών, από την πλευρά του, θα κατασκευάσει την περίφραξη, θα προχωρήσει στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, στη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο και στη ηλεκτροδότηση των κτισμάτων.

«Με την προγραμματική σύμβαση δρομολογείται η οριστική λύση για την στέγαση δύο σχολικών μονάδων μέσα στους επόμενους μήνες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δημαρχείο Ιωαννίνων. «Μέσα στους επόμενους μήνες…» αποτελεί βέβαια ένα αισιόδοξο και αόριστο χρονοδιάγραμμα. Σημειωτέον ότι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών είναι διετής.


* Φωτογραφια από τις εργασίες κατεδάφισης βοηθητικών κτιρίων σε έκταση του παλαιού Χατζηκώστα, πέρσι το φθινόπωρο

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back