Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Εικόνα του άρθρου Προφυλακίστηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/03/2018, 20:19
ΕΛΛΑΔΑ

Υπό κράτηση τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα θα παραμείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο την Πέμπτη στον Έβρο.

Στη σχετική απόφαση προχώρησε τουρκικό δικαστήριο στο οποίο εμφανίστηκαν ως κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη χώρα και το οποίο έκρινε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για την είσοδο και τους ενδεχόμενους σκοπούς που είχαν.

Κατηγορίες όπως αυτή της παραβίασης πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και της πιθανότητας διαφυγής στο εξωτερικό πρόκειται να απαγγελθούν στους έλληνες στρατιωτικούς σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Όπως μεταδίδουν επίσης, εκτός των όπλων τους, κατασχέθηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα.
Οι στρατιωτικοί κρατoύνται στην Ανδριανούπολη έως ότου γίνει η κανονική δίκη και η ελληνική πλευρά ασκήσει έφεση με στόχο την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η πρόξενος επισκέφθηκε τους δύο αξιωματικούς για λίγη ώρα στις φυλακές όπου κρατούνται. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο με πρωτοβουλία της προξένου παρέστη δικηγόρος υπεράσπισης.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς, τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τονίζοντας ότι  προέρχεται από ένα λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος .

Χαρακτήρισε απολύτως τυπικό το όλο θέμα, λέγοντας ότι θα γίνει μία δίκη για παράνομη είσοδο και αναμένουμε να επιστρέψουν άμεσα.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την επιστροφή τους με ασφάλεια στη χώρα μας» είπε και χαρακτήρισε κατασκοπευτικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού τα περί διαπραγματεύσεων για πιθανές ανταλλαγές .

Όπως είπε οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή για άμεση διευθέτηση. 

Χθες στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, «λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος», όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Το ΓΕΣ ενημέρωσε ότι «για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα».

Τα δύο στελέχη είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, σύμφωνα με το ΓΕΣ.

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ενημερωθήκαμε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι οι δυο έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στην διαδικασία του αυτοφώρου. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι η διαδικασία αυτή είναι τυπική και όχι ασυνήθης. Τέλος ενημερωθήκαμε πως το Προξενείο της χώρας μας φρόντισε για τη νομική τους υποστήριξη. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων εντός της ημέρας όλα να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back