Θετικοί στην Ευρώπη πολλών ταχυτήτων εμφανίστηκαν χθες οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας στη μίνι σύνοδο των Βερσαλιών που διοργάνωσε ο Φρανσουά Ολάντ.
«Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες», εξήγησε ο Ολάντ στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από το δείπνο εργασίας.
Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, «ορισμένες χώρες» θα μπορούσαν «να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία».
Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν «να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν», διευκρίνισε.
Για την Άγγελα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες» χωρίς ωστόσο να κλείνει το δρόμο «για εκείνες που έχουν καθυστερήσει». «Όμως θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», επέμεινε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ «μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά με «διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης». Όσο για τον Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε απλά ότι «η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν».
- Ολοένα λιγότεροι χρησιμοποιούν το Facebook για τις ειδήσεις (upd)Τα συμπεράσματα της νέας «Έκθεσης Ψηφιακών Ειδήσεων» του Ινστιτούτου Ρόιτερς.
- Η Άγγελα Μέρκελ στην Ελλάδα - Επίλογος μιας έντονης σχέσηςΑπόψε η Άγγελα Μέρκελ φθάνει στην Αθήνα για τελευταία φορά ως καγκελάριος
- Έρευνα: Έλληνες και ενημέρωσηΔιεθνής έρευνα του Ινστιτούτου Reuters του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

