Την ελπίδα ότι τελικά, τα πράγματα για την εμπορική προστασίας της φέτας και του γιαουρτιού θα είναι καλύτερα, εκφράζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έστω και αν μέχρι τώρα η στάση της Ε.Ε. στις συμφωνίες της είναι καθαρά αγοραία και «προσπερνάει» τους κανονισμούς ΠΟΠ. Το νέο «καμπανάκι» ήρθε από την Τσεχία, όπου από το περασμένο καλοκαίρι επιχειρείται η εμπορία με χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι». Ο επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίων Βιτένις Αντριουκάιτις απάντησε σε σχετική επιστολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, λέγοντας ουσιαστικά ότι όποιος χρησιμοποιεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόν που φτιάχνεται εκτός Ελλάδας, εξαπατά τος καταναλωτές και δημιουργεί «άδικο ανταγωνισμό» στην αγορά της Ε.Ε. Ο επίτροπος απαντάει σε σχετική επιστολή που έχει στείλει ο κ. Αποστόλου, από τον περασμένο Ιούλιο.
Το πρόβλημα είναι ότι η διάθεση η οποία εκφράζει ο κ. Αντριουκάιτις είναι μεν θετική για τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά ως γνωστόν ο νόμος της αγοράς, υπερισχύει. Στην απάντησή του ο επίτροπος καταρχάς αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα «εναλλακτικών» ονομασιών όπως «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ» ή «γιαούρτι ελληνικής συνταγής», αλλά και ότι η επιτροπή θέλει να «συνεισφέρει σε μια λύση» για το «ελληνικό γιαούρτι» εκ… Τσεχίας, με πρόταση νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε στις τσεχικές αρχές.
Κοινώς, η Ε.Ε. σε θέματα αγοράς δεν παρεμβαίνει, αλλά προτείνει. Εάν η τσεχική κυβέρνηση συμφωνήσει, τότε ενδεχομένως να υπάρξει λύση.
Ο κ. Αποστόλου πάντως εκφράζει την αισιοδοξία του, τόσο για το θέμα του γιαουρτιού, όσο και για τη φέτα. Στη συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική, όπως αναφέρει, υπάρχει μια δέσμευση αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει στη συμφωνία με τον Καναδά, για μεταβατική περίοδο, στην οποία, ο κ. Αποστόλου ελπίζει ότι θα υπάρξει δυνατότητα αναθεώρησης της συμφωνίας.