ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προβλήματα… δασικής φύσης

Εικόνα του άρθρου Προβλήματα… δασικής φύσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2018, 21:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και ομιλητή το σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, Κώστα Παπασπυρόπουλο, έγινε η σύσκεψη με θέμα τους δασικούς χάρτες στη Ζίτσα. Παρόντες ήταν οι βουλευτές Μερόπη Τζούφη, Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, αλλά και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. Ο οικοδεσπότης, δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος περιέγραψε ως «χρυσή ευκαιρία ευκαιρία» απ’ όπου πρέπει να προκύψουν λύσεις για τα ζητήματα που αφορούν στους δασικούς χάρτες και τους δασωμένους αγρούς» τη σύσκεψη.

Ο κ. Παπασπυρόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι οι δασικοί χάρτες δεν δημιούργησαν, αλλά ανέδειξαν τα προβλήματα. Η κύρωση των δασικών χαρτών θα έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο της χώρας έως το 2020 ενώ στα Γιάννενα, στις 26 Ιανουαρίου ξεκινούν το έργο τους οι οκτώ επιτροπές αντιρρήσεων που έχουν συσταθεί  από δασολόγους και γεωπόνους.

«Το υπουργείο είναι έτοιμο να ακούσει λύσεις-προτάσεις για τα ζητήματα που έχουν προκύψει και να προχωρήσει σε κοινωνικά δίκαιες λύσεις μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταφέροντας έτσι και τη βούληση του κ.  Φάμελλου. Ο περιφερειάρχης τόνισε από την πλευρά του ότι το πρόβλημα είναι… πρόβλημα, διαφωνώντας έτσι σε ένα βαθμό με τον εκπρόσωπο του υπουργού: «Βρίσκουμε τις εκτάσεις να ανήκουν κατά τεκμήριο στο Δημόσιο. Δίνουμε δικαιώματα φύτευσης αμπέλων και δεν έχουν που να τα καλλιεργήσουν». Χήτησε επιτακτικά από το υπουργείο να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα λύσουν τα προβλήματα, με πρώτη και κύρια, να απαλειφθεί από το επίμαχο άρθρο του νόμου για το «κατά τεκμήριο του Δημοσίου». Τέλος, ο κ. Πλιάκος τόνισε «δεν εφησυχάζουμε γιατί θεωρούμε πως ζητήματα που έχει ανάδειξη η ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν έχουν επιλυθεί». Επανέλαβε το αίτημα για νόμο με τον εκτάσεις που εμφανίζονται καλλιεργημένες (αμπελώνες ή άλλου είδους καλλιέργειες),  να αποδίδονται ξανά στους ιδιοκτήτες τους ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και να εξαιρεθεί η αμπελουργική ζώνη Ζίτσας από το χαρακτηρισμό δασικής περιοχής ή δάσους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back