ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προαύλιο Ακαδημίας: Σε αναμονή της ανάπλασης

Εικόνα του άρθρου Προαύλιο Ακαδημίας: Σε αναμονή της ανάπλασης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2022, 01:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα έργο που σχεδιαζόταν εδώ και τέσσερα χρόνια, που εξασφάλισε το 2019 χρηματοδότηση από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας «Interreg IRA II Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020» και που δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, με αρκετή καθυστέρηση, τον Μάρτιο του 2022.

Πρόκειται για το έργο με τον επίσημο τίτλο «Βιοκλιματική ανάπλαση και ενσωμάτωση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία», με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ με ΦΠΑ. Η διαγωνιστική διαδικασία προχωράει κανονικά. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε σήμερα, σε συνεδρίασή της, την ανάδειξη του οριστικού αναδόχου (Σπ. Μπίμπος, με ποσό προσφοράς 523.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε έκπτωση 12,8%), Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή της σύμβασης.

Τι σημαίνει στην πράξη ο τίτλος του έργου; Πρόκειται επί της ουσίας για ένα έργο που έρχεται να «μεταμορφώσει» κυρίως τον αύλειο χώρο του ιστορικού κτιρίου της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Η ένταξη του έργου στο Interreg είχε γίνει το καλοκαίρι του 2019. Την όλη υπόθεση είχε  χειριστεί η τότε αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη. Για την κατάθεση της πρότασης έργου, είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου (φορέας υλοποίησης), των Αγαθοεργών Καταστημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων (κύριος του έργου) και ο Δήμος Ιωαννιτών (φορέας λειτουργίας του έργου).

Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου του συγκροτήματος με την κατασκευή σύγχρονων χώρων αθλοπαιδιών και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί, θα κατασκευαστούν τρία νέα γήπεδα μπάσκετ, δύο νέα γήπεδα βόλεϊ, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5 και μια παιδική χαρά νηπίων και ΑμεΑ. Επίσης, θα γίνει ανακαίνιση του δαπέδου του αύλειου χώρου, θα διαμορφωθούν σημεία ανάπαυλας/σκίασης με προσθήκη αστικού εξοπλισμού, θα εγκατασταθούν νέα φωτιστικά σώματα led στον περιβάλλοντα χώρο. Στο εσωτερικό του μεγάλου αυτού κτιρίου, προβλέπεται η αντικατάσταση του φωτισμού με led και η προμήθεια και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας για τους κεντρικούς χώρους εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος, αλλά και η δημιουργία βιωματικού εργαστηρίου με στόχο την εκπαίδευση και εξοικείωση των μαθητών σε θέματα αειφόρας ενεργειακής διαχείρισης.

Με την ανάπλαση του προαύλιου χώρου επιδιώκεται η καλύτερη λειτουργία του και ως χώρου συνάθροισης παιδιών, εφήβων και γονέων για διάφορες δραστηριότητες κατά τις απογευματινές ώρες.

Το προαύλιο της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ιδίως εκεί που στεγάζονται τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, αποτελούν έναν δημοφιλή τόπο προσέλευσης για δεκάδες παιδιά και γονείς τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα. Εύλογα, καθώς το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων και είναι εύκολα προσβάσιμο.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back