Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Predator: Από την «απαγόρευση» στη νομιμοποίηση…

Εικόνα του άρθρου Predator: Από την «απαγόρευση» στη νομιμοποίηση…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2022, 22:24
ΕΛΛΑΔΑ

Πριν από μερικές μέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, σε συνέντευξή του, ότι η Ελλάδα «θα είναι η πρώτη χώρα» που θα ψηφίσει διάταξη, η οποία θα απαγορεύει ρητά την πώληση τέτοιων λογισμικών.

Αναφερόταν στο predator, το οποίο έχει εντοπιστεί ως λογισμικό παρακολούθησης σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις δημοσιογράφων και πολιτικών μέχρι στιγμής στη χώρα και βαραίνει πολιτικά την κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται ευθέως ότι έχει προμηθευτεί το λογισμικό.

Ο κ. Μητσοτάκης «παραβίασε ανοιχτές πόρτες» σε ένα βαθμό, γιατί ο ποινικός κώδικας (άρθρο 292Α) ήδη απαγορεύει τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης «χωρίς δικαίωμα».

Το σχέδιο νόμου για τη «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» που τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση, προβλέπει την εξής ρύθμιση, που πρακτικά νομιμοποιεί την αγορά λογισμικών παρακολούθησης από το ελληνικό δημόσιο: «Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μετά από πρόταση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι επιτρεπτή η σύναψη συμβάσεων εκ μέρους κρατικών δομών για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης του άρθρου 370ΣΤ του Ποινικού Κώδικα για την εκπλήρωση των σκοπών τους».

Αρκεί δηλαδή το predator πχ, να κριθεί κατάλληλο με μια ΚΥΑ…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back