Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 4-09-2017, 12:54
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει το ΤΕΙ Ηπείρου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επέλεξε να προβάλει ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά έργα που υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος «Ελλάδα-Κίνα»), το «Πράσινο Χοιρινό Κρέας-Green Pork». 

Στο ερευνητικό αυτό έργο, βασικός εταίρος ήταν το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων-Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου με υπεύθυνο τον καθηγητή Γιάννη Σκούφο, ενώ καθήκοντα συντονιστή του έργου είχε ο βιομηχανικός εταίρος και συγκεκριμένα η Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου με υπεύθυνο τον πρόεδρό της Νικόλαο Παπαγιάννη. 

Για την παρουσίαση και την προβολή του έργου η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας παραχωρεί ειδικό χώρο στο περίπτερό της στη ΔΕΘ, ενώ εκτενής αναφορά για το ερευνητικό έργο, την πρωτοτυπία του και την ιδιαίτερη σημασία του για την αγροτική παραγωγή θα γίνει σε ένθετα που θα εκδοθούν. Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου,  το έργο και τα αποτελέσματά του θα παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στο περίπτερο της ΓΓΕΤ. Επιπλέον, στην ειδική εκδήλωση που θα γίνει προς τιμή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (τιμώμενη χώρα της 82ης ΔΕΘ), το ερευνητικό έργο θα παρουσιαστεί στους κινέζους επισήμους προσκεκλημένους.

«Η αναγνώριση της συμβολής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου στην προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα από το υπουργείο Παιδείας και τον κορυφαίο ερευνητικό φορέα της χώρας είναι ιδιαίτερα τιμητική και επιβεβαιώνει τη δυναμική του ακαδημαϊκού του προσωπικού να σχεδιάζει και να υλοποιεί με επιτυχία ερευνητικά έργα με διεθνή απήχηση στοχεύοντας στην αριστεία, ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης» αναφέρει το ΤΕΙ Ηπείρου.

Κατά την υλοποίηση του έργου έγινε παραγωγή χοιρείου κρέατος με λειτουργικές ιδιότητες, χρησιμοποιώντας εγχώριες πρωτεϊνούχες ζωοτροφές και φυσικές πρόσθετες ύλες ζωοτροφών (αρωματικά φυτά, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια αυτών, προβιοτικά, χηλικές μορφές αμινοξέων και ιχνοστοιχείων), ενώ εφαρμόστηκε ένα διακριτό σύστημα παραγωγής, διαφορετικό του βιομηχανικού προτύπου της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στους πειραματισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε βιομηχανική κλίμακα και στις δύο χώρες χρησιμοποιήθηκε αιθέριο έλαιο ρίγανης ελληνικής προέλευσης. Το κρέας που παρήχθη, είχε βελτιωμένη χημική σύσταση, πρόσθετα επιθυμητά χαρακτηριστικά για τον άνθρωπο και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα