Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ​

Εικόνα του άρθρου «Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ​
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2016, 09:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης από το EuroWorking Group (EWG), ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η απόφαση για την εκταμίευση θα επικυρωθεί και από το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η θετική έκθεση συμμόρφωσης που συνέταξαν τα μέλη του EuroWorking Group θα αποσταλεί στα κοινοβούλια των κρατών- μελών της Ευρωζώνης προκειμένου κι αυτά να ψηφίσουν υπέρ της εκταμίευσης της δόσης.

Η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί στην συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι τα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Νωρίτερα, την Πέμπτη ο Π. Μοσκοβισί ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο του Brussels Economic Forum στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι “η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισ. θα δοθούν άμεσα» υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί.

Στο λάθος μείγμα μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, εστίασε ο υπουργός Οικονομικών,  σε ομιλία του  στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών κάνοντας λόγο για απουσία έμφασης στις αναπτυξιακές πολιτικές.

Ο Ευκλειδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η Ελλάδα «γυρίζει σελίδα», καθώς από την ύφεση και τον κύκλο λιτότητας, προχωρά στην ανάπτυξη. Σημείωσε παράλληλα ότι το δίλημμα «περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη» είναι παραπλανητικό, καθώς το πραγματικό  ερώτημα είναι «εάν μπορούμε να έχουμε μία πιο δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back