ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

Εικόνα του άρθρου «Πράσινο φως» για τη διάσωση της Μαρινόπουλος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2016, 18:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά τις Eurobank και Alpha Bank και η τράπεζα Πειραιώς έδωσε σήμερα Πέμπτη 25 Αυγούστου, το πράσινο φως στην συμφωνία για τη χρηματοδότηση της αλυσίδας Σκλαβενίτης προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος.

Απομένει έτσι να δοθεί η σύμφωνη γνώμη και από την Εθνική Τράπεζα, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας επίσης συνεδριάζει σήμερα αργά το απόγευμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

Ωστόσο η οριστική διάσωση της Μαρινόπουλος θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα κρατήσουν οι προμηθευτές, αλλά και από τη συμμετοχή ή όχι της οικογένειας Μαρινόπουλος στο νέο σχήμα.

Στους προμηθευτές εξετάζεται να υποβληθεί πρόταση που το «κούρεμα» των υποχρεώσεων θα σχετίζεται, τόσο με το ύψος της οφειλής, όσο κυρίως με το μέγεθος του προμηθευτή ώστε και πιο εύκολη να καταστεί η συναίνεση των προμηθευτών, αλλά και να περιοριστεί ο κίνδυνος κατάρρευσης προμηθευτών.

Στόχος πάντως παραμένει το ύψος του «κουρέματος» να προσεγγίσει το 50% χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα πληρωθούν σε 180 δόσεις.

Οι τράπεζες θεωρούν ότι το κλιμακωτό «κούρεμα» προμηθευτών θα καταστήσει πιο εύκολη τη συγκέντρωση του 60% που απαιτείται για την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο και την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας.


ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΤΑΔΙΑ

Τα επόμενα στάδια βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί προβλέπουν τα εξής:

-Τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει συνταχθεί η συμφωνίας εξυγίανσης που προβλέπει το άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα. Σύμφωνα με το νόμο είναι δυνατόν να συναφθεί και να υποβληθεί στο δικαστήριο για επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης και πριν από την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης, αν έχει υπογραφεί από τους πιστωτές. Στην περίπτωση αυτή ο υπολογισμός του ποσοστού των συμβαλλόμενων πιστωτών γίνεται με βάση κατάσταση πιστωτών που επισυνάπτεται στη συμφωνία εξυγίανσης και αναφέρεται σε ημερομηνία που δεν προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της συμφωνίας στο δικαστήριο περισσότερο από τρεις μήνες.

-Έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει η συμφωνία εξυγίανσης να έχει δοθεί προς διαβούλευση στους προμηθευτές. Εάν πειστεί το 60% των πιστωτών της Μαρινόπουλος επί του εν λόγου σχεδίου διάσωσης, τότε δεν θα χρειαστεί να συζητηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου η υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back