ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ: Υπέρταση, ο σιωπηλός δολοφόνος

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: Υπέρταση, ο σιωπηλός δολοφόνος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2023, 16:06
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως ζει με υπέρταση, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτή την επικίνδυνη καρδιαγγειακή πάθηση δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο The Lancet διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι «ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο», αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ. Η υπέρταση οδηγεί σε περίπου 10 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, αλλά σχεδόν οι μισοί ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν γνωρίζουν ότι την έχουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε την πρώτη του έκθεση για τις καταστροφικές παγκόσμιες επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μαζί με συστάσεις για τους τρόπους για να κερδηθεί ο αγώνας ενάντια σε αυτόν τον σιωπηλό δολοφόνο. 

Η αύξηση του αριθμού των ασθενών που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά για την υπέρταση στα επίπεδα που παρατηρούνται στις χώρες με υψηλές επιδόσεις θα μπορούσε να αποτρέψει 76 εκατομμύρια θανάτους, 120 εκατομμύρια εγκεφαλικά επεισόδια, 79 εκατομμύρια καρδιακές προσβολές και 17 εκατομμύρια περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας από τώρα έως το 2050.

Η υπέρταση επηρεάζει 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως. Αυτή η κοινή, θανατηφόρα πάθηση οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με υπέρταση διπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2019, από 650 εκατομμύρια σε 1,3 δισεκατομμύρια.

«Η υπέρταση μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με απλά, χαμηλού κόστους φαρμακευτικά σχήματα, και ωστόσο μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους την ελέγχει», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η μεγαλύτερη δραστηριότητα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται φάρμακα που μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά την υπέρταση και να προλάβουν τις σχετικές επιπλοκές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back