ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μελέτη συνδέει τη χρήση κινητού τηλεφώνου με την υπέρταση

Εικόνα του άρθρου Μελέτη συνδέει τη χρήση κινητού τηλεφώνου με την υπέρταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2023, 13:43
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σχεδόν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 10 ετών και άνω διαθέτουν κινητό τηλέφωνο. Σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30 έως 79 ετών παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο και κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.

Η ομιλία στο κινητό για 30 ή περισσότερα λεπτά την εβδομάδα συνδέεται με 12% αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με λιγότερο από μισή ώρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο European Heart Journal-Digital Health.

«Είναι ο αριθμός των λεπτών που περνούν οι άνθρωποι μιλώντας στο κινητό που έχει σημασία για την υγεία της καρδιάς, με τα περισσότερα λεπτά να σημαίνουν μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Ξιανχούι Κιν του Southern Medical University, Guangzhou, Κίνα. 

«Τα χρόνια χρήσης ή η χρησιμοποίηση hands-free δεν επηρέασαν την πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα», συμπλήρωσε.

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων, η οποία έχει συνδεθεί με αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά από βραχυπρόθεσμη έκθεση. Τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σχετικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου και την αρτηριακή πίεση ήταν αντιφατικά, ενδεχομένως επειδή συμπεριλάμβαναν κλήσεις, μηνύματα, παιχνίδια κ.λπ.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πραγματοποίησης και λήψης τηλεφωνικών κλήσεων και της νεοεμφανιζόμενης υπέρτασης. Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων (UK Biobank). Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 212.046 ενήλικες ηλικίας 37 έως 73 ετών χωρίς υπέρταση.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 54 έτη, το 62% ήταν γυναίκες και το 88% ήταν χρήστες κινητών τηλεφώνων. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 12 ετών, 13.984 (7%) συμμετέχοντες εμφάνισαν υπέρταση. 

Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων είχαν 7% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Όσοι μιλούσαν στο κινητό τους για 30 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα είχαν 12% μεγαλύτερη πιθανότητα νεοεμφανιζόμενης υψηλής αρτηριακής πίεσης από τους συμμετέχοντες που αφιέρωναν λιγότερα από 30 λεπτά σε τηλεφωνήματα. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Εξετάζοντας τα ευρήματα πιο λεπτομερώς, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που αφιέρωναν λιγότερα από 5 λεπτά την εβδομάδα για να πραγματοποιήσουν ή να λάβουν κλήσεις κινητού τηλεφώνου, ο εβδομαδιαίος χρόνος χρήσης 30-59 λεπτών, 1-3 ωρών, 4-6 ωρών και άνω των 6 ωρών συσχετίστηκε με 8%, 13%, 16% και 25% αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, αντίστοιχα. 

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ του χρόνου χρήσης (λιγότερο από 30 λεπτά έναντι 30 λεπτών ή περισσότερο) και της νεοεμφανιζόμενης υπέρτασης ανάλογα με το αν οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλό, ενδιάμεσο ή υψηλό γενετικό κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Ο γενετικός κίνδυνος προσδιορίστηκε με τη χρήση δεδομένων της UK Biobank.

Η ανάλυση έδειξε ότι η πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν μεγαλύτερη στα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο που περνούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά την εβδομάδα μιλώντας στο κινητό - είχαν 33% μεγαλύτερη πιθανότητα υπέρτασης σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλό γενετικό κίνδυνο που περνούσαν λιγότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα στο τηλέφωνο.

Ο καθηγητής Ξιανχούι Κιν δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ομιλία στο κινητό μπορεί να μην επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, εφόσον ο εβδομαδιαίος χρόνος κλήσης διατηρείται κάτω από μισή ώρα. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων, αλλά μέχρι τότε φαίνεται συνετό να διατηρούμε τις κλήσεις στο κινητό στο ελάχιστο για να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς».

Πηγή: medicalxpress.com

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back