ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ: Προειδοποιήσεις για έξαρση δάγκειου πυρετού

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: Προειδοποιήσεις για έξαρση δάγκειου πυρετού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2023, 14:52
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες Τετάρτη, 5 Απριλίου, ότι ο δάγκειος πυρετός και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από αρμποϊούς που μεταδίδονται από κουνούπια εξαπλώνονται πολύ ταχύτερα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διόγκωση του αριθμού των κρουσμάτων του δάγκειου πυρετού και του τσικουνγκούνια (chikungunya) και προειδοποίησαν για νέες επιδημίες του ζίκα.

Και οι τρεις προκαλούνται από αρμποϊούς που μεταφέρονται από τα κουνούπια τίγρης, τα οποία εξαπλώνονται σε νέα εδάφη καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.

«Η κλιματική αλλαγή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της εξάπλωσης των κουνουπιών-φορέων», δήλωσε ο Raman Velayudhan που συντονίζει την πρωτοβουλία του ΠΟΥ για τον δάγκειο πυρετό και τον αρμποϊό.

Ο ίδιος και η συνάδελφός του Diana Rojas Alvarez, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τους ιούς τσικουνγκούνια και ζίκα, τόνισαν την ανάγκη για επείγουσα δράση για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κουνουπιών εν μέσω φόβων για μεγαλύτερα ξεσπάσματα σε νέες περιοχές.

Φέτος καταγράφηκαν τουλάχιστον 441.000 κρούσματα δάγκειου πυρετού μόνο στην Αμερική, με περισσότερους από 100 θανάτους, είπε. Περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει τώρα από τον δάγκειο πυρετό, με 400 εκατομμύρια μολύνσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που σημειώνει πως το ίδιο κουνούπι μπορεί να αποτελέσει φορέα και για τις τρεις ασθένειες, και έτσι οι τρεις ασθένειες συχνά κυκλοφορούν μαζί.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται για πρώτη φορά από τον δάγκειο πυρετό νοσούν ήπια με πυρετό και πόνο στο σώμα, ορισμένοι από αυτούς που μολύνονται για δεύτερη φορά καταλήγουν σε σοβαρή νόσηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον δάγκειο πυρετό, αλλά κερδίζει έδαφος ένα νέο εμβόλιο.

Με πληροφορίες από Le Monde, Bloomberg



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back