Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ: Θέλει νέο κανονισμό για την αντιμετώπιση των πανδημιών

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: Θέλει νέο κανονισμό για την αντιμετώπιση των πανδημιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2023, 15:10
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για νέους κανόνες αντιμετώπισης των πανδημιών, με στόχο τον Μάιο του 2024 να υιοθετηθεί μια νομικά δεσμευτική συμφωνία από τις 194 χώρες μέλη του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ.

Ένα νέο σύμφωνο αποτελεί προτεραιότητα για τον επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια άμυνα κατά των νέων παθογόνων μετά την πανδημία COVID-19 που σκότωσε σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη δεσμευτικούς κανόνες, γνωστούς ως Διεθνείς Υγειονομικοί Κανονισμοί, οι οποίοι το 2005 καθόρισαν τις υποχρεώσεις των χωρών σε περιπτώσεις που περιστατικά δημόσιας υγείας μπορούν να υπερβούν τα σύνορα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η άμεση ενημέρωση του ΠΟΥ για επείγοντα περιστατικά υγείας και τα μέτρα για το εμπόριο και τα ταξίδια.

Οι κανονισμοί αυτοί, που υιοθετήθηκαν μετά το ξέσπασμα του SARS το 2002-2003, θεωρούνται ακόμη κατάλληλοι για περιφερειακές επιδημίες, όπως ο Έμπολα, αλλά ανεπαρκείς για μια παγκόσμια πανδημία.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν η νέα συμφωνία για την πανδημία, να είναι νομικά δεσμευτική για όσους την υπογράψουν, ξεπερνώντας τις αρχικές επιφυλάξεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα είναι μόλις η δεύτερη τέτοια συμφωνία για την υγεία μετά τη Σύμβαση-πλαίσιο του 2003 για τον έλεγχο του καπνού, μια συνθήκη που αποσκοπεί στη μείωση του καπνίσματος μέσω της φορολογίας και των κανόνων για την επισήμανση και τη διαφήμιση.

Ωστόσο, η προτεινόμενη συνθήκη έχει δεχθεί πυρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως από δεξιούς επικριτές που προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τις χώρες στον ΠΟΥ. Ο οργανισμός το διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις ηγούνται των διαπραγματεύσεων και είναι ελεύθερες να απορρίψουν τη συμφωνία.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρότεινε τη συμφωνία, θεωρείται ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στην Αφρική, επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσουν καλύτερη πρόσβαση στα εμβόλια, μετά τους ισχυρισμούς του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ Γκεμπρεγέσους για «απαρτχάιντ των εμβολίων».

Μετά από πέντε γύρους επίσημων διαπραγματεύσεων, το τελευταίο σχέδιο της συνθήκης, 208 σελίδων, εξακολουθεί να περιλαμβάνει χιλιάδες παρενθέσεις με διαφωνίες ή αδιευκρίνιστες διατυπώσεις, μεταξύ άλλων και για τον ορισμό της λέξης «πανδημία». Με τόσες πολλές εμπλεκόμενες χώρες μέλη, η εξασφάλιση μιας συμφωνίας φαντάζει προς το παρόν αρκετά δύσκολη.

Οι αρχικές προτάσεις της Ουάσινγκτον αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της διαφάνειας και στην ταχύτερη πρόσβαση του ΠΟΥ σε περιοχές με κρούσματα επιδημίας.

Από την πλευρά της η Κίνα επέτρεψε σε ομάδες εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία του ΠΟΥ να επισκεφθούν το επίκεντρο του COVID-19 στη Γουχάν, αλλά ο ΠΟΥ λέει ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να αποκρύπτει κλινικά δεδομένα από τα πρώτα κρούσματα που μπορεί να περιέχουν στοιχεία για την προέλευση του ιού SARS-CoV-2.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3