ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ποτέ πολύ νωρίς-ποτέ πολύ αργά»: Δράσεις κατά της άνοιας

Εικόνα του άρθρου «Ποτέ πολύ νωρίς-ποτέ πολύ αργά»: Δράσεις κατά της άνοιας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2023, 19:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την άνοια, με έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση, διοργανώνει το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π.), στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα Alzheimer.

Η φετινή εκστρατεία έχει μήνυμα: «Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να μειώσεις τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης άνοιας, δεν είναι ποτέ πολύ αργά να τους περιορίσεις, ακόμη κι αν έχεις διαγνωσθεί».

Οι δράσεις που θα γίνουν, είναι:

-Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου: δωρεάν τεστ μνήμης και ενημέρωση κοινού σχετικά με την άνοια, ώρες 9:30 έως 13:30, ΚΑΠΗ Περάματος (σε συνεργασία και με την Τοπική Κοινότητα Περάματος και τον Σύλλογο Συγγενών & Φίλων Ατόμων με Alzheimer & Συναφείς Διαταραχές Ν. Ιωαννίνων – Συ.Σ.Φ.Α.Ν.Α.Συ.Δ.).

-Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου: δωρεάν τεστ μνήμης, ενημέρωση κοινού σχετικά με την άνοια και μέτρηση ζακχάρου, ώρες 9:30 έως 13:30, Ισόγειος χώρος Περιφέρειας Ηπείρου (σε συνεργασία και με την Πανηπειρωτική Ένωση για τον Νεανικό Διαβήτη, τον Σύλλογο Συγγενών & Φίλων Ατόμων με Alzheimer & Συναφείς Διαταραχές Ν. Ιωαννίνων – Συ.Σ.Φ.Α.Ν.Α.Συ.Δ., το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ιωαννιτών και τον Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια του ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου Ιωαννιτών).

-Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου: «Πιες καφέ και θα με θυμηθείς!», ώρες 11:00 έως 12:30, αναδρομή στην ιστορία του καφέ και στην παλιά αγορά των Ιωαννίνων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων - Ιτς Καλέ, και εκδήλωση μαγειρικής, ώρες 13:00 έως 14:00, Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων (σε συνεργασία και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και την Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, η δράση απευθύνεται σε άτομα με άνοια).

-Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου: «Τρέχουμε για την άνοια!», συμμετοχή στον αγώνα 5χλμ του Ioannina Lake Run 2023, ώρα 18:30 (σε συνεργασία με τους διοργανωτές του Ioannina Lake Run 2023, την ΕΚΑ Δωδώνης και τον Σύλλογο Συγγενών & Φίλων Ατόμων με Alzheimer & Συναφείς Διαταραχές Ν. Ιωαννίνων – Συ.Σ.Φ.Α.Ν.Α.Συ.Δ.).

-Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου: εκπαιδευτικό σεμινάριο «Διαταραχές του ύπνου στην ενήλικη ζωή», ώρες 18:00 έως 20:00, διαδικτυακά μέσω zoom, ομιλητές: Δημήτριος Καντάς, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, Ευάγγελος  Παππάς, ψυχίατρος-επιστημονικός υπεύθυνος Ε.Ψ.Ε.Π.

-Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου: Ομιλία «Φυσικοθεραπεία και θεραπευτική άσκηση σε ασθενείς με άνοια στο Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων», ώρα 18:30 έως 19:30, συμμετοχή του Κέντρου Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων και του Συλλόγου Συγγενών & Φίλων Ατόμων με Alzheimer & Συναφείς Διαταραχές Ν. Ιωαννίνων – Συ.Σ.Φ.Α.Ν.Α.Συ.Δ. στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για την άνοια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών υπό την αιγίδα του ΥΥΚΑ, ομιλητής: Μάστορας Νικόλαος, Φυσικοθεραπευτής Kέντρου Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων.

-Κυριακή 1 Οκτωβρίου, Ενημερωτική ομιλία για την Άνοια με τίτλο «Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζω για να προλάβω την άνοια», ώρα 11:00, Πνευματικό Κέντρο Σταυρακίου, ομιλητής: Δρ. Ευάγγελος  Παππάς, ψυχίατρος-επιστημονικός πεύθυνος Ε.Ψ.Ε.Π.

Τέλος, μία μέρα πριν, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ της Alzheimer Athens με θέμα: «Άνοια, Πριν και Μετά», που θα διεξαχθεί στο Φάρο, Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ώρες 11:00 έως 22:00.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2651034200, στο email kenanoias_ioa@yahoo.com ή αυτοπροσώπως στη διεύθυνση Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11, ΚΕΠΑΒΙ, γραφεία 122-123.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back