ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διεκδίκηση της… Μανωλιάσσας

Εικόνα του άρθρου Η διεκδίκηση της… Μανωλιάσσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2023, 21:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Μανολιάσα ή Μανωλιάσσα είναι ένα χωριό του Δήμου Ιωαννιτών. Ένας τόπος με υψώματα που αποτέλεσε κρίσιμο πεδίο μάχης για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το 1913.

Η ονομασία του χωριού έχει καταγραφεί ως «Μανολιάσα». Ωστόσο, παλιότερα έγγραφα, από τον 19ο αιώνα, καταγράφουν το χωριό ως «Μανωλιάσσα». Ως Μανωλιάσσα το αναφέρουν και διάφοροι λόγιοι, ενώ με αυτή τη γραφή έχει αποτυπωθεί και στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Βουλή.

Κάτοικοι του χωριού ζητούν να γίνει η μετονομασία του χωριού, να αναγνωριστεί επίσημα, δηλαδή, η ονομασία «Μανωλιάσσα». Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε, στην τελευταία του συνεδρίαση, να αποδεχτεί το αίτημα των κατοίκων.

Από δω και πέρα, η απόφαση ανήκει στο Συμβούλιο Τοπωνυμίων του υπουργείο Εσωτερικών. Για τη μετονομασία απαιτείται στη συνέχεια έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.


Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:


Όσο για την προέλευση της ονομασίας της Μανωλιάσσας, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Υπάρχουν εκδοχές που θέλουν την ονομασία να βασίζεται σε σύνθετες αρχαίες ελληνικές λέξεις, οι οποίες σημαίνουν «λαμπροφανής» ή «είσοδος φωτός σε κοιλάδα».

Υπάρχουν όμως και εκδοχές που αποδίδουν την προέλευση του τοπωνυμίου σε βλάχικο ανδρωνυμικό. O γλωσσολόγος Κώστας Ευ. Οικονόμου στο βιβλίο του «Τα οικωνύμια του νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική Εξέταση» σημειώνει, χαρακτηριστικά, ότι το τοπωνύμιο πρέπει να θεωρηθεί κυριώνυμο και να αποδοθεί στο αρομανικό ανδρωνυμικό Manoleasa. Σημειωτέον ότι ο Κ. Οικονόμου καταγράφει την ονομασία «Μανολιάσα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back