ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πόσο «αδειάζει» το πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Πόσο «αδειάζει» το πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2022, 12:39
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα από τα πιο πληγέντα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα φέτος, από τις «κενές θέσεις» στους πρωτοετείς.

Το ίδρυμα έχει συνολικά 966 κενές θέσεις από το βασικό «σώμα» εισακτέων, δηλαδή τους αποφοίτους γενικών λυκείων που έδωσαν για πρώτη φορά εξετάσεις.

Αυτό, αντιστοιχεί στο 26,66% του φοιτητικού πληθυσμού του πρώτου έτους.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι το μεγαλύτερο συγκριτικά με τα υπόλοιπα που βρίσκονται πάνω από αυτό στο σχετικό πίνακα, ίδρυμα που αντιμετωπίζει τέτοιου μεγέθους πρόβλημα. Δηλαδή, εκτός από τις «ειδικές» σχολές (εκκλησιαστικές, ΑΣΠΑΙΤΕ, Εμπορικό Ναυτικό), μεγαλύτερο θέμα κενών θέσεων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν τα ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας, Αιγαίου, Ιονίου.

Αναλυτικά, οι κενές θέσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανά τομέα εισακτέων:

  • ΓΕΛ 90% 966
  • Εσπερινά ΓΕΛ 90% 41
  • ΕΠΑΛ Ημερήσια 6
  • ΕΠΑΛ Εσπερινά 13
  • ΓΕΛ 10% (δεύτερη φορά) 19
  • ΓΕΛ 10% (τρίτη φορά) 1
  • ΕΠΑΛ 10% (τρίτη φορά) 4

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η «βάση επί της βάσης» που θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας για να περιορίσει τον αριθμό εισακτέων, έχει προκαλέσει σημαντικό θέμα ακόμα και σε τμήματα που ελέω «αριστείας», έβαλαν υψηλότερους συντελεστές. 

Παρότι τα περισσότερα τμήματα, εδώ και χρόνια, ζητάνε μικρότερους αριθμούς εισακτέων για να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις εκπαιδευτικές και διοικητικές απαιτήσεις, η μείωση του αριθμού φοιτητών-τριων με αυτό τον τρόπο, τα βάζει σε περιπέτειες, άλλες ορατές και άλλες ενδεχόμενες και μεσοπρόθεσμες. 

Σκοπός του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι είναι η περιστολή του δημόσιου ακαδημαϊκού χώρου και μια βασική μέθοδος, είναι το «κόψιμο» εισακτέων…

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Το ζήτημα είναι αν η μείωση αυτή θα επαναληφθεί και του χρόνου ή όχι . Αν όχι θα σημαίνει ότι όλοι πήραν το μάθημα τους . Αν δούμε το ίδιο φαινόμενο και του χρόνου τότε θα πρέπει όλοι να κάνουμε δεύτερες σκέψεις .
Νίκος Τζίμας
Απλά, αυτό γίνεται μέσα στα πλαίσιο της σταδιακής μεταφοράς από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση στην ιδιωτική. Αυτό ακριβώς που γίνεται και στην υγεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back