Λυκ πίσω
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πόσο θα επηρεάσει η ΕΒΕ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;

Εικόνα του άρθρου Πόσο θα επηρεάσει η ΕΒΕ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2021, 11:59
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Επτά τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν φέτος ψηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής από τη βάση εισαγωγής που διαμορφώθηκε με τη βαθμολογία του τελευταίου-ας, πέρυσι.

Όλα τα τμήματα της Άρτας και της Πρέβεζας, καθώς και η Νοσηλευτική, αλλά και δύο τμήματα της Φιλοσοφικής και ένα του Πολυτεχνείου Ιωαννίνων, έχουν μεγαλύτερες ΕΒΕ από τις περσινές βάσεις.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα χάσει ένα σημαντικό αριθμό εισακτέων.

Υπολογίζεται ότι πανελλαδικά, το μέτρο της ΕΒΕ που επέβαλε το υπουργείο και αποδέχτηκαν αρκετά τμήματα σε όλη τη χώρα, θα «κόψει» πάνω από 15.000 εισακτέους-ες σε όλη τη χώρα.

Πρακτικά, αυτό θα σημάνει, όχι τη σχεδόν… αυτόματη, όπως διατείνεται το υπουργείο, «αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών», αλλά τη διοχέτευση ενός σημαντικότατου αριθμού νέων στην ιδιωτική εκπαίδευση ή σε βαθμίδες ήδη υποβαθμισμένες, εδώ και χρόνια. Η παρέμβαση του υπουργείου κάνει την εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική από ό,τι είναι, καθώς και εγκαιθιδρύει οριστικά την ποσοτική και μόνο διαχείριση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Παράλληλα, προετοιμάζει και διευκολύνει κλεισίματα τμημάτων, καθώς η ΕΒΕ συνδέεται άμεσα με τη χρηματοδότησή τους. Η υπουργός Νίκης Κεραμέως έκανε ξεκάθαρη τη διάθεσή της, λέγοντας στη Βουλή: «Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Εμάς, μας ενδιαφέρει να έχουμε αποφοίτους».

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι διαφορές είναι οι εξής:


ΕΒΕ  
Βάση 2020
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
8,27
6.950
Γεωπονίας
9,58
5.250
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
8,27
5.075
Ιστορικό-Αρχαιολογικό
10,06
9.525
Μηχανικών Επιστήμης Υλικών
10,18
9.300
Νοσηλευτική
9,69
8.900
Φιλοσοφίας
8,94
8.650


Κάποια από τα τμήματα αυτά πληγήκανε ήδη σημαντικά από το νόμο Γαβρόγλου (όπως το Φιλοσοφίας). Άλλα τμήματα του ιδρύματος, διαμαρτυρήθηκαν γιατί η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όρισε τη χαμηλότερη ΕΒΕ.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και τίποτε δεν είναι οριστικό πριν την ανακοίνωση των βάσεων. Πλέον όμως, δεν είναι αυτές ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει την εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές.

Σημειώνεται τέλος ότι ενδεχόμενο αποκλεισμού, μπορεί να υπάρξει και λόγω των συντελεστών στα ειδικά μαθήματα, όπως συμβαίνει με υποψήφιους-ες ειδικά για Αρχιτεκτονικές.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Ειρηνη
Σας παρακαλώ η κόρη μου έβγαλε 11.99 μόρια θα περνούσε στο πανεπιστήμιο της Αρτας και φέτος με την ΕΒΕ δεν μπορεί να εισαχθεί γιατί ;,,βοηθήστε με έγραψε 12 έκθεση 16. 1 απολυτηρίο 4.5 αρμονία και 17. 9 φωνη είναι άδικο με τόσα μόρια 2η χρόνια ναμην εισαχθει που μπορώ να απευθυνθω να μάθω περνάει η δεν περνάει πως γίνονται οι υπολογισμοι ;Είμαστε σε νησι και δεν μπορούμε να μαθουμε
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3