ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πόσα «αστεράκια» παίρνουν τα Γιάννενα στο ίντερνετ;

Εικόνα του άρθρου Πόσα «αστεράκια» παίρνουν τα Γιάννενα στο ίντερνετ;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2024, 20:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πόσα «αστεράκια» παίρνουν τα Γιάννενα και τα διάφορα σημεία τους, στην εποχή της διαδικτυακής βαθμολόγησης, αλλά και των πολλών επισκέψεων, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο;

Ο βαθμός των Ιωαννίνων σε πλατφόρμες όπως η Tripadvisor και η Google, είναι ενδεικτικός. Αφορά μια στιγμιαία πράξη ενός ατόμου και δεν θα έπρεπε να είναι καθοριστικός.

Στην εποχή όμως που η «αξιολόγηση» τέτοιου τύπου έχει γίνει μέχρι και σενάριο στην τηλεοπτική σειρά Black Mirror, που ασχολείται με δυστοπικά σενάρια για τον κόσμο, τίποτα δεν είναι εντελώς «αθώο».

Στο Tripadvisor, η αναζήτηση «Ιωάννινα» επιστρέφει τρεις πρώτες αναφορές, με πάνω από 800 κριτικές:

Πρώτα την Παμβώτιδα, με 927 κριτικές και 4,5 αστέρια, έπειτα το μουσείο Βρέλλη με 806 κριτικές και 5/5 και μετά, το Κάστρο, με 888 κριτικές, αλλά 4,5 αστέρια. Πιο πίσω είναι το Μουσείο Αλή Πασά στο Νησί, με 453 κριτικές και 4,5 αστέρια, το Μουσείο Αργυροτεχνίας (320-5 αστέρια) και φυσικά, πολλά ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης.

Στην Google, η οποία έχει αλλάξει αρκετά αυτό τον τρόπο «διαχείρισης» με τις αλλαγές στο Google Business, θα πρέπει ο χρήστης-τρια να κατευθυνθούν από μόνη τους, με το βασικό «όπλο» της Google –την αναζήτηση- στο σημείο που θέλουν.

Ωστόσο, το Κάστρο των Ιωαννίνων έχει 11.126 αξιολογήσεις, πολύ θετικές ως επί το πλείστον, με 4,7/5.

Το Σπήλαιο Περάματος είναι επίσης πολύ δημοφιλές στη Google, με 6.400 περίπου αξιολογήσεις και 4,8/5.

Στη Google, θετική βαθμολογία έχει και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων: 4,2/5 με λίγες όμως αξιολογήσεις, 479 συνολικά.

Σημειώνεται ξανά ότι όλα αυτά, είναι σχετικά. Είναι όμως και ενδεικτικά για το πού «βρίσκονται» τα Γιάννενα και οι γύρω περιοχές στην «ιντερνετική βιτρίνα» και κυρίως, πώς περιγράφει ο κόσμος την άμεση επαφή του με την περιοχή.

Επίσης, αυτού του τύπου οι πλατφόρμες, ειδικά οι κερδοσκοπικές, έχουν δεχτεί μεγάλη και σοβαρή κριτική για την αξιοπιστία τους, ειδικά η Tripadvisor. Ένα από τα καλύτερα ρεπορτάζ που έχουν γραφτεί για το θέμα, στον Guardian, διερωτάται «Πέντε αστέρια. Και ποιος το λέει;». Η Μαρίνα ο’ Λάφλιν σημειώνει μεταξύ άλλων ότι έχουν παρατηρηθεί ακόμα και βαθμολογήσεις σε… ανύπαρκτες πόλεις, αλλά και μια σχετική μεροληψία, ανάλογα με το ποιος πληρώνει και πόσα.

Γενικά, στην εποχή της ματαιοδοξίας και των πολλών βαθμολογιών, καλύτερα είναι να εκτιμούμε τη στιγμή και το γεγονός πρώτα και κύρια για εμάς. Η ψήφος είναι κάπως πιο δραστική σε άλλα ζητήματα…




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back