ΓΙΑΝΝΕΝΑ

POS: το… πώς και το πρόστιμο

Εικόνα του άρθρου POS: το… πώς και το πρόστιμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/02/2017, 18:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα μηχανήματα για πληρωμή με «πλαστικό χρήμα», τα POS (Point of Sale) είναι πλέον… ημιϋποχρεωτικά. Αφενός γιατί το αφορολόγητο «χτίζεται» σταδιακά με αγορές με πλαστικό χρήμα, αφετέρου γιατί αν οι επιχειρήσεις λιανικής που δεν ενημερώνουν τους πελάτες ότι δεν έχουν μηχάνημα, κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Η Περιφέρεια Ηπείρου (η γενική διεύθυνση Ανάπτυξης συγκεκριμένα), ενημερώνει ότι οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που διαθέτουν τερματικά αποδοχής καρτών (POS), οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τις κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών τις οποίες δέχονται. Επιπλέον, στην είσοδο του καταστήματος πρέπει να αναγράφονται με ευκρινή τρόπο οι συγκεκριμένες κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Το πρόστιμο επιβάλλεται αν λείπει η έγγραφη ενημέρωση (είτε για την ύπαρξη POS, είτε για τις κάρτες που δέχεται). Οι τιμωρούμενοι μπορούν να υποβάλλουν προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση του προστίμου.

Τα POS σταδιακά θα επιβληθούν παντού. Ο νόμος αναμένεται τον επόμενο μήνα, για την υποχρεωτική εγκατάσταση. Πάντως, στο πρώτο διάστημα εφαρμογής του συστήματος, υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους καταστηματάρχες. Αφενός, για τον τρόπο λειτουργίας (σύνδεση στην τηλεφωνική γραμμή κ.λπ.), αφετέρου για την προμήθεια που κρατάει η τράπεζα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back