ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πομπηία: Το «μαύρο δωμάτιο» έκρυβε σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο

Εικόνα του άρθρου Πομπηία: Το «μαύρο δωμάτιο» έκρυβε σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2024, 19:31
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια αίθουσα συμποσίων γεμάτη με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες που απεικονίζουν χαρακτήρες εμπνευσμένους από τον Τρωικό Πόλεμο αποκαλύφθηκε ανάμεσα στα ερείπια της Πομπηίας, σε μια από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις που έχουν γίνει ποτέ στον αρχαιολογικό χώρο της νότιας Ιταλίας.

Το δωμάτιο μήκους 15 μέτρων και πλάτους έξι μέτρων βρέθηκε σε μια πρώην ιδιωτική κατοικία στη Via di Nola, που ήταν ο μεγαλύτερος δρόμος της αρχαίας Πομπηίας, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Regio IX του χώρου.

Το «μαύρο δωμάτιο», που ονομάστηκε έτσι λόγω του χρώματος των τοίχων του είναι διακοσμημένο με έργα τέχνης που απεικονίζουν μυθικούς ελληνικούς χαρακτήρες, μεταξύ των οποίων και ένα με την Ελένη να συναντά για πρώτη φορά τον Πάρη, τον πρίγκιπα της Τροίας. Η τοιχογραφία περιλαμβάνει έναν σκύλο και μια ελληνική επιγραφή που γράφει «Αλέξανδρος», το άλλο όνομα του πρίγκιπα.

Ο Απόλλωνας και η Κασσάνδρα

Μια άλλη τοιχογραφία απεικονίζει τον Έλληνα θεό Απόλλωνα να προσπαθεί να προσελκύσει την ιέρεια Κασσάνδρα. Στην προσπάθειά του να την αποπλανήσει, ο Απόλλωνας της έδωσε τη δύναμη να προβλέπει το μέλλον, αλλά όταν τον απέρριψε, την καταράστηκε ώστε κανείς να μην πιστεύει τις προβλέψεις της.

Ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, δήλωσε ότι οι μυθολογικές φιγούρες είχαν τη ρητή λειτουργία να διασκεδάζουν τους επισκέπτες και να παρέχουν θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Τα έργα τέχνης χρονολογούνται μεταξύ 15 π.Χ. και 40-50 μ.Χ.

Παράλληλα, το εξελιγμένο ψηφιδωτό δάπεδο της αίθουσας περιλαμβάνει περισσότερα από ένα εκατομμύριο μικροσκοπικά λευκά πλακάκια.

Το δωμάτιο οδηγεί σε μια αυλή με μια μεγάλη σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο του ακινήτου, κάτω από τον οποίο βρέθηκε ένας τεράστιος σωρός οικοδομικών υλικών. Στις καμάρες της σκάλας, κάποιος είχε ζωγραφίσει με κάρβουνο δύο ζευγάρια μονομάχων και αυτό που οι αρχαιολόγοι ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «φαίνεται να είναι ένας τεράστιος φαλλός».

Τα ερείπια της Πομπηίας ανακαλύφθηκαν τον 16ο αιώνα, ενώ οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1748. Η Πομπηία είναι ο δεύτερος πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στον κόσμο.

Φωτογραφίες: pompeiisites.org

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back